I šutnja govori

| 25.1.2021. u 21:39h | Objavljeno u Iz moga kuta

Iako se to ne bi moglo zaključiti po slabo popunjenoj sabornici, prošlotjedna rasprava o radu DORH-a nje bila tako nezanimljiva, a još manje besadržajna, pogotovo uzme li se u obzir što su rekla dvojica saborskih zastupnika HDZ-a iz Varaždinske županije, Damir Habijan i Anđelko Stričak. Ukazujući da je sadržaj izvješća pripisan zakonom, Habijan je odbacio kritike o nepreglednosti i na račun sadržaja, a posebno da fale prijedlozi za bolji i učinkovitiji rad DORH-a, pri čemu je navodio točan broj stranica s prijedlozima u vezi prekluzivnog roka za podizanje optužnica, vraćanja optužnica na doradu i dr.

Naravno, bilo je primjedbi oporbe i na dugotrajnost postupaka, no Habijan je upozorio da se ne može prozivati DORH zbog trajanja postupaka nakon podizanja optužnica pa zaključio da kad se o nečemu govori, trebalo bi se upoznati s time. Stričak je ukazao da oporba u kritikama kreće od slova Ž, a nikako ne želi od početka abecede jer bi došla do slova B, odnosno Dubravka Bilića iz SDP-a, koji se nagodio na pet mjeseci kazne da bi se opet mogao kandidirati u Ludbregu iz kojeg su predsjednica varaždinskog ŽDO-a, kao i predsjednik Državno odvjetničkog vijeća.

Naglašavajući da ne postoji stranačka pripadnost kad je u pitanju zlouporaba položaja i korupcija, Habijan je rekao da ga zato žalosti generaliziranje i lijepljenje etikete korupcije jednoj stranci. No, zastupnica Sandra Benčić ukazala da je HDZ proglašen odgovoran za korupciju pa se može govoriti o stranačkom predznaku. Habijan joj je ukazao da odgovornost pravnih osoba slijedi samo odgovornost fizičkih pa da stoga pazi što govori jer bi po njezinoj logici bili odgovorni i svi zaposlenici poduzeća čiji je direktor prekršio zakon.

Iako su izvješće podržali i Habijan i Stričak, potonji je bio kritičniji. Rekao je da bi želio vidjeti koliko je državnih odvjetnika pod zaštitom zbog prijetnji, kao i veću raščlambu tko je sve podnositelj kaznenih prijava i kakve su kvalitete, budući da se puno vremena troši na brojne anonimne prijave koje se uglavnom odbacuju. Nakon što se založio na veći progon dilera, opet je ukazao na nerazjašnjenu krađu 153 komada oružja iz policijskog skladišta, kao primjer (ne)rada.

- Na to samo ukazao 2016. i prozvao DORH i SOA da poduzimaju sve da se to zataška. I dan danas sam tog stava u vezi ovog slučaja koji je sve zloćudniji, sudeći po lešu koji se dovodi u vezu s tom krađom, rekao je Stričak, napominjući da kada se želi može se vrlo brzo sve rješavati pa tako je u roku pet dana prijavljen, optužen i osuđen okrivljeni za prijetnju policiji. Na ovaj istup nije bilo reakcija. Čak ni objašnjenja zašto USKOK i dalje ne želi čuti za ovu krađu. No i šutnja ponekada više govori nego riječi.

Označeno u