I platiti i sporiti se

| 1.7.2019. u 21:36h | Objavljeno u Iz moga kuta

Iako zaposleni s niskim primanjima ne plaćaju prirez, još prije koji mjeseci iz varaždinske su se Gradske vijećnice mogle čuti misli kako je zbog dobrog punjenja proračuna "krajnje vrijeme da Grad Varaždin“ krene s ukidanjem prireza, odnosno da je „glupost to što Grad Varaždin, u kojem su ionako plaće među najnižim, oporezuje rad“, a kao nadomjestak za ukidanje ili smanjenje prireza predlagani su „europski fondovi ili krediti, tim više što je relativno nezadužen“.

Potonje bi se, međutim, uskoro moglo stubokom promijeniti, ukoliko se ostvari zamisao o izdavanju municipalnih obveznica radi plaćanja katastrofalnih odluka, čija se težina danas mjeri desetima milijuna kuna! U Gradu Varaždinu zaduženje se razmatra, prije svega, zbog rješavanja 15 godina starog komunalnog otpada u Brezju. Koliki bi zapravo mogli biti troškovi teško je reći jer se još ne zna ni način sanacije, usprkos svakojakim najavama, ali je jasno da se tu može računati samo na sufinanciranje. Ako i to, jer neki misle da bi Grad Varaždin, nakon svega, trebao krenuti - sam?!

Dogodili li se potonje, bila bi to nova financijska, ali prije svega politička katastrofa, pogotovo zna li se da je nemali broj gradova sanirao svoja odlagališta bez ijednog novca iz gradskog proračuna ili džepova građana. Primjer za to je Ludbreg, koji je 150 tisuća tona otpada sanirao za svega pet mjeseci, a to je plaćeno 37 milijuna kuna, najviše novcem iz EU fondova, a 15 posto dao je i Fond.

Gradu Varaždinu, međutim, ne dolazi sada na naplatu samo „igranje“ s balama. Tu su i višemilijunske „igre“ oko zemljišta za izgradnju POS stanova u Ulici V. Novaka, koje su se odvijale u netransparentnom ozračju i naknadnog pametovanja, odnosno velikog raskoraka između (nečijih) interesa, mogućnosti i potreba.

Upravo zbog repova iz prošlosti, svi ovi slučajevi i danas dijele varaždinske vijećnike. Čak i unutar vladajuće većine. Međutim, gotovo svi se slažu da se će se zbog katastrofalnih odluka iz prošlosti morati zadužiti, samo je pitanje koliko te posebice kada, točnije treba li se odmah odustati od svih sporova, zadužiti se i sve lijepo potplatiti ili pak nastaviti se sporiti i ceh platiti po pravomoćnosti presuda.

Kako do potonjeg mogu opet proteći godine, što znači i rast troškova, možda treba razmotri da se sada (nesporno) plati nakon što se, primjerice, utvrdi tko uistinu može, primjerice, zakonito zbrinuti bale, a sporovi nastave kako se ne bi (opet) na sve gledalo kroz prizmu pogodovanja. Više se nema na što čekati, ispitivati i analizirati, osim ako se ne želi stvoriti ozračje za nove sumnje, a možda i postupke...