Drsko i bolesno

| 7.9.2020. u 21:58h | Objavljeno u Iz moga kuta
Ljekarne VŽŽ

Gradonačelnik Ivan Čehok, supruga, varaždinski novinarski šljam, hobotnica, korumpirane institucije, crkva, katolička liječnička komora, (pokojni) biskup... Svi ti i još mnogi drugi spominju se u javnosti, osobito na društvenim mrežama, kao mogući zaštitnici varaždinskog psihijatra, koji je sredinom prošlog tjedna prozvan za seksualna zlostavljanja svojih pacijentica tijekom čak desetak godina, i to na radnom mjestu u varaždinskoj Općoj bolnici, a prije toga i u Čakovcu.

A štiti li ga tko? Zatvaraju li se oči pred nedjelima, koje on negira? Sud sigurno ne, štoviše, po nekima sud sumnjivo brzo radi kad je psihijatar u pitanju jer u jednom danu donosi mjeru zabrane emitiranja sporne televizijske emisije, koja se, naravno, može osporavati. Nadalje, premda bi se možda moglo ispitati sve njegove pacijentice pa da stane nastala histerija, radi i državno odvjetništvo. Još 2016. postupilo je po prijavi njegove bivše partnerice, koja tvrdi da je bila i njegova pacijentica, ali za to ne postoji nikakva dokumentacija!? Uz to, zbog zastare odbačena je i druga kaznena prijava primljena u ožujku ove godine, a prijavljeni događaj zbio se u 2009. godini!?

I prijava HLK-u iz 2016. godine davno je odbačena, ali HLK sada razmatra i nove prijave, tako da se pravorijek očekuje, kao i inspekcija Ministarstva zdravstva.

Međutim, ako je nečeg bilo s pacijenticama u ordinaciji, prije svega trebali bi znati njegove kolege, osobito neposredno nadređeni. Jer, ako je netko godinama, kontinuirano „bario“ u bolnicama, nevjerojatno je da to ne bi znali šefovi odjela pa i bolnice, zamjenici... To su prvi zaštitnici.

Unatoč navodnom višegodišnjem zlostavljanju, prve prijave, koliko se zna, uslijedile su tek 2016. godine. Zašto baš tada, a ne ranije? Teško je sa sigurnošću reći, ali je činjenica da je tek nešto ranije pukla četverogodišnja veza psihijatra i njegove partnerice, kćeri zdravstvene djelatnice, koja ih je međusobno upoznala.

Je li ga takav odnos zapravo štitio jer se kolege, jednostavno, nisu htjele petljati oko veze? Kako objasniti šutnju na poslu?

Kako bilo, raspadom veze psihijatra i partnerice, otvorilo se pitanje kome će zajedničko dijete, a to je potaknulo bespoštedno dokazivanje da druga strana ne zavređuje dijete i susrete s njim. Tako su krenuli sudski procesi, prijave... Tražilo se bilo što sporno kod suprotne strane, osobito bivše pacijentice, koje bi imale bilo što reći protiv psihijatra da bi se ojačala pozicija na sudovima, koji s vremena na vrijeme razmatraju može li i kako često otac viđati kćer.

U takvim okolnostima pojavljuju se danas bivše pacijentice sa svojim strašnim pričama tijekom susreta s psihijatrom od prije pet, deset pa i više godine.

Zna li se sve to, zar se ne nameće pitanje zašto sada zapravo prijavljuju: jer su se u međuvremenu ohrabrile i postale svjesne da nekom nije mjesto u bolnici i/li ih je zbog svojih interesa na to potaknuo netko tko, primjerice, može lako doći do imena onih koji su se liječili? Ma kakav bio odgovor, jasno je da on neće umanjiti kršenje propisa i nedolično ponašanje, ako ga je uistinu bilo.

No, činjenica je da za to što psihijatra se optužuje pa i već smatra krivim ne postoji nikakva presuda i slično, a ako tako ostane, onda će ovo ostati sukob obitelji, sviđalo se to nama ili ne, ma što pričali, nagađali, čuli... Nekima se, međutim, ni najmanje nije dopalo propitivanje konteksta naknadnih prijava pa su ustvrdili da to može raditi „netko zločest, netko proračunat ili netko potpuno bez empatije“. Štoviše, kako piše odvjetnik Hrvoje Petrić, „sramotna je uloga “Varaždinskih vijesti” jer traže pravdanja za takvo postupanje liječnika: kao i toliko puta do sada, napada se žrtva, umjesto da se napada krivac. Zašto? Odgovor je skroz jasan - da se obeshrabri druge da iznesu svoja iskustva“!?

Uistinu je nejasno kako može biti opravdanje za postupanje liječnika propitivanje motiva naknadnog prijavljivanja neprofesionalnog rada na poslu, kako od strane pacijentica, tako i šefova. To samo odvjetnik zna. A još manje je jasno zašto bi nama bilo u interesu obeshrabrivati istupe pacijentica, tim više što smo još prije godinu dana pitali bolnicu što se zbiva na Odjelu psihijatrije. Usprkos tome, „Varaždinske vijesti“, veli Petrić, rade - sramotno!?

Nema veze, bitno je da on radi pošteno. Uvijek! Tako se javno zgraža nad psihijatrom i njegovom okolinom koja ga kao štiti, a istovremeno varaždinskoj bolnici već dulje vrijeme ispostavlja nemale račune, i to za sporove koje redom – gubi! A na kraju dana još dijeli moralne poduke drugima, koji aktere ove žalosne priče ni ne poznaju, a kamoli da s njima posluju... Drsko i bolesno!

Označeno u