Dogovor HDZ-a i NL-a ili - razlaz!?

| 22.7.2019. u 22:51h | Objavljeno u Iz moga kuta

Zbog prijetećih, stotinjak milijuna „teških“ obveza povezanih sa spornim kupoprodajama zemljišta kod Ul. V. Novaka i na Banfici - koje su posljedica neodgovornog ponašanja prethodnih vlasti, ali i dijela pravosuđa - odnosi u aktualnoj varaždinskoj koaliciji na vrlo su niskim granama.

Kako dalje, nakon što je tražbina Ekos Holdinga od 30 milijuna kuna postala pravomoćna, postalo je glavni razlog razdora unutar koalicije. HDZ, naime, ne želi ni čuti da se tvrtki plati „kompromisnih“ 26 milijuna kuna, što zagovara gradonačelnik Ivan Čehok. Tvrdeći da ne znaju za pregovore i nagodbe, naglašavaju da je to previše, uzimajući u obzir da kazneni postupak traje, a da su zemljišta kupljena za puno manje novce pa bi htjeli vidjeti tko bi se usudio toliki iznos poslati na naplatu. A ako se to i dogodi, onda će se sazvati Gradsko vijeće te utvrditi tko je odgovoran i kako dalje.

Takvo ponašanje HDZ-a u nezavisnoj listi Ivana Čehoka drže krajnje neodgovornim jer, uz ostalo, Ekos Holding može već sutra prodati svoje pravomoćno mu dosuđeno potraživanje nekoj financijskoj instituciji, koja može samo odmahnuti rukom na apele za veće popuste, senzibilitet i tome slično. Stoga ne razumiju zašto bi trebalo čekati da se ovrha i dogodi pa onda razmatrati čija je to odgovornost te daljnje poteze, pogotovo što sa spornim kupoprodajama zemljišta ima veze i HDZ jer su ih, ako ništa drugo, podržavali i njihovi vijećnici.

Štoviše, kako napominju, članovi HDZ-a su i potpisivali neke druge sporne i financijske zahtjevne ugovore, kao što je, primjerice, onaj u vezi bala. Konačno, kako naglašavaju, neshvatljivo je da HDZ zaboravlja da je vlasnik Ekos Holdinga Hrvoje Vojvoda istovremeno bio njihov saborski zastupnik te gradonačelnik Grada Varaždina!

Dogovor u vezi rješavanja problema s nekretninama, kako se upozorava u nezavisnoj listi, trebao bi biti u interesu HDZ-a, koji se čvrsto drži svojih koalicijskih prava kada su u pitanju pozicije u upravama, nadzornim odborima, ali i na nižim pozicijama, a istovremeno kada je u pitanju odlučnost u donošenju odluka se ponaša kao opozicija.

Posebno se ukazuje da dogovor trebao biti u interesu predsjednika varaždinskog HDZ-a, i to ne toliko zato što kao predsjednik Gradskog vijeća prima naknadu od 5.000 kuna, a još 4.000 u nadzornom odboru Termoplina, koliko zato što je dio cijele priče pa se pravovremeno zatražilo i njegovo mišljenje u svezi presude Trgovačkog suda, s jedne strane kao odvjetnika, a s druge kao gradskog čelnika HDZ-a.

Iz nezavisne liste Ivana Čehoka napominju da predsjednik GO HDZ-a, dok je još bilo vremena za žalbu, nije dao negativno mišljenje o tome da treba odustati od žalbe. Ne može se istovremeno, kako poručuju, uživati u plodovima koalicije, a ne snositi nikakvu odgovornost. To je pokušao Most i zna se kako je prošlo.

Pukim čekanjem ovrhe i prebacivanjem svega na izvršnu vlast, kako dodaju, HDZ se ponaša kao i SDP, koji je dao veliki doprinos sadašnjim neprilikama, a ne nudi nikakva rješenja, već samo gleda za svaku mogućnost za kritiku pa bili to i troškovi košarica za cvijeće, misleći tako da će dodatno usložiti prilike te, ukoliko osujete svako rješenje, vlast će im lijepo, bez truda, pasti u ruke...

Ne postigne li se dogovor unutar koalicije, koji će biti prihvatljiv i Ekosu, slijedi li razlaz?