Budala? Tko?

| 6.4.2020. u 21:51h | Objavljeno u Iz moga kuta

Ti si budala od novinara!!!!!! Ne bi ti dal ni novine raznosit...... Ljudi koji vode ovo oko virusa je dosad najpametnije kaj je ikad iz ove države izašlo, napisao je na Facebook stranici Varaždinskih vijesti Dražen Švelec iz Cerja Tužnog, osvrćući se na članak na internetskom portalu Varaždinskih vijesti u kojem je potpisnik ovih redaka kratko ukazao na jednu od niza oprečnosti u vezi golemog izazova zbog širenja zaraze COVID-19, dvojeći imamo li, odnosno radimo li uistinu najbolje za suzbijanje širenja pandemije.

Naime, Varaždinske su vijesti prošlog četvrtka ukazale na izvrstan primjer osječke bolnice, koja je prva u nas postavila termografsku kameru, koja mjeri tjelesnu temperaturu svakom zaposleniku, pacijentu i osobi koja ulazi već u bolnički krug. Iako povišena temperatura ne mora nužno značiti da je kod nekoga posrijedi bolest izazvana virusom SARS-CoV-2, odnosno da normalna temperatura ne znači da nije zaražen, ipak se smatra prihvatljivim indikatorom za utvrđivanje prijeteće zaraze u većini slučajeva.

Da je tako, dovoljno je prisjetiti se izvještaja iz zemalja koje masovno mjere tjelesnu temperaturu građanima kod ulaska u zračne luke i na drugim graničnim prijelazima, kao i u javnim objektima, većim trgovinama, ulicama... Zahvaljujući i tome – kao i širokom te proaktivnom testiranju, analizama masovnih podataka o putovanjima i kretanjima, koja se dobivaju i od mobitela, a prije svega pravovremenim reakcijama, kao što je zabrana putovanja (Tajvan je između 20. siječnja i 20. veljače uveo 124 mjera!) - ove zemlje mogu rano izdvojiti (potencijalno) zaražene koronavirusom, tako da ne moraju uvoditi restrikcije za sve građane, a poslovni subjekti i dalje mogu raditi.

Na tom je tragu osječki iskorak, koji bi se, kako smo ukazali, trebao s najviših mjesta isticati kao primjer ne samo bolnicama, nego svima pa i trgovačkim centrima i sličnim prostorima, koji bi mogli otvoriti vrata upravo zahvaljujući ovakvim potezima. No, umjesto toga, odašilju se neke čudne poruke, i to od onih od kojih i se to najmanje očekivalo.

- Za ovo danas nemamo nikakvo moderno oružje, ništa suvremeno čime se možemo suprotstaviti, ali da možemo pobijediti infektologijom 19. stoljeća. E, pa ako je tako, onda sam ja taj infektolog iz 19. stoljeća, izjavio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ. Imajući na umu da je (i) kod nas glavna mjera protiv zaraze nametnuto socijalno distanciranje i masovno zatvaranje gotovo svega, po čemu smo u vrhu, nije li na mjestu pitanje imamo li na glavnim pozicijama uistinu najbolje za suzbijanje širenja pandemije? Ili bi trebali crtati superjunake, ne propitujući što se i kako radi, već samo sjediti doma i slušati usporede s „beskrajnom“ nogometnom utakmicom, produžecima i tome slično?

Označeno u