Brzi test za sve i sad

| 16.11.2020. u 21:50h | Objavljeno u Iz moga kuta

Više, puno više očekivalo se od posjete ministra zdravstva Vilija Beroša varaždinskoj Općoj bolnici. U jeku drugog vala širenja koronavirusa, koji je u našoj zemlji najviše zahvatio Varaždinsku županiju, mogle su se čuti pohvale dužnosnicima, bolnici i poduzetnicima, odnosno zahvale ministru na posudbi respiratora i mobilizaciji zagrebačkih medicinskih sestara, koje su došle pomoći iscrpljenim varaždinskim kolegicama. Na kraju, gosti i domaćini izrazili su nadu da će uskoro biti svemu kraj, a nakon ovih lijepih riječi i želja svi su skupa obišli vojne šatore za smještaj zaraženih. Kao da je to neki uspjeh.

Kapaciteti za smještaj zaraženih u varaždinskoj bolnici gotovo su popunjeni jer Varaždinska županija već desetak dana ima oko 900 zaraženih dnevno na 100.000 stanovnika. Po tome je daleko ispred svih u RH, uključujući i Zagreb, koji ima nešto više od 400. Štoviše, po broju zaraženih u odnosu na stanovništvo, među vodećima je u EU pa ne čudi da ponestaje kreveta, osoblja, opreme...

Dok ove brojke, nažalost, ne padaju, premalo se poduzima da se širenje zaraze spriječi, iako lokalnih inicijativa ima. A da je nešto nužno napraviti upravo u Varaždinskoj županiji, govori i broj novooboljelih koji se danima spušta ispod 200, što je zdravstveni sustav i posebice zaposlenike dovelo do ruba, a ništa bolje nije ni u tvrtkama.

Upravo zbog toga, nužne su protuepidemijske mjere, i to inovativne, jer od apela nema neke koristi, pogotovo kada kazni nema, a postojeća ograničenja već sada, razumljivo, izazivaju otpor jer ih ne prate nikakve kompenzacijske potpore. Zbog toga se uveseljavamo međusobnim uvredama. Ali lako s njima, bitna su radna mjesta, koja su već sada ponegdje u pitanju.

Izuzev novih oganičavajućih mjera - u koje ne vjeruju čak ni pojedini autoriteti - postoji li kakav drugo rješenje za sprječavanje širenja koronavirusa? Naravno! Kao što mjesecima pokazuju iskustva pojedinih zemalja, posebice Tajvana, nužno je što prije otkriti zaražene da bi zdravi mogli normalno živjeti. Neke su zemlje za to uvele posebne aplikacije građanima s informacijama o zdravstvenom stanju, ali to u nas, nažalost, nije zaživjelo.

Međutim, ima i drugih rješenja, kao što su brzi testovi. U Slovačkoj su dali rezultate. Tu se otvaraju kazališta, kina i teretane, a u nas zatvaraju. Pomaka ima i u Španjolskoj pa ih sad i Austrija najavljuje, kao i Zagreb.Zašto onda ne bi se svi testirali i u Varaždinu, odnosno Varaždinskoj županiji, koji imaju najlošiju epidemiološku sliku? Dobro je da su to shvatili barem u varaždinskom Stožeru, koji poziva gospodarstvenike da testiraju zaposlenike (što neki već i rade), ali država ne može i ne smije to samo gledati, već treba brze testove osigurati za sve. I odmah. Barem u Varaždinskoj županiji, dok nije prekasno.

Označeno u