Bolji od drugih, da je...

| 27.12.2016. u 12:48h | Objavljeno u Iz moga kuta

Zagreb ne zna što će nakon zatvaranja Jakuševca. Iz Dubrovnika će se od iduće godine komunalni otpad odvoziti u 500 km udaljenu Gunju. Neki se potonjem jako čude, a već nekoliko godina gotovo to isto rade drugi gradovi, pa i Varaždin. To bi se, međutim, moglo promijeniti, ukoliko postrojenje za MBO u Brezju kupi tvrtka kćer poduzeća Piškornica u kojem su već neko vrijeme svjesni da zbog stava nadležnog ministarstva ništa neće biti od čak 500 milijuna kuna planirane gradnje sličnog postrojenja u Koprivničkom Ivancu. A blizu je 2018., rok za zabranu izravnog odlaganja otpada u Hrvatskoj, pa tako i na njezinom sjeveru.

No, nisu vrijeme koje curi i prijeteći penali jedini razlog zašto bi kupnja MBO-a u Brezju bila dobro rješenje, rješenje koje bi bilo dokaz da ne dijele svi logiku uvaljivanja vlastitog otpada u tuđe dvorište, nego da su spremni primiti i tuđe na obradu, naravno, uz odgovarajuće uvjete i cijenu. Idući razlog za kupnju vezan je upravo uz uvjete rada postrojenja budući da bi javno vlasništvo, uz ostalo, trebalo jamčiti bolji javni nadzor poštivanja propisa rada. Cijene obrade, odnosno zbrinjavanja, također je bitan razlog za kupnju, tim više što Varaždin sada ima čudnovatu situaciju: plaća privatnom koncesionaru 649 kuna samo za odvoz i odlaganje tone otpada (u vezi čega se vodi postupak na Prekršajnom sudu), dok gradsko poduzeće Čistoća to isto čini za osjetno manji iznos, ali samo u okolnim općinama!?

Umjesto argumentirane i trezvene rasprave oko konačnog rješenja za varaždinski otpad, tog bolnog gradskog pitanja, protivnici kupoprodaje postrojenja u Brezju valjaju ovih dana gluposti samo kako bi osujetili svaki korak u tom smjeru, pa čak i rješavanje imovinsko-pravnih zavrzlama iz prošlosti. Najdalje su u tome otišli gradski vijećnici koji u toj kupoprodaji vide stvaranje „nacionalnog smetlišta“, iako se u Brezju ne bi baš ništa odlagalo, niti bi se otpad dovozio iz cijele Hrvatske. Uostalom, tko je mogao i kako spriječiti kad je u Brezje na obradu dolazio otpad iz Makarske? Zašto tada nisu prosvjedovali? Zašto ni riječi nisu rekli ni kada se otpad spaljivao nedaleko od Banfice, iako za to nisu bili ispunjeni nužni uvjeti? Zašto nisu ni pisnuli kada se pogon u Brezju projektirao, razvijao i gradilo, a sada prozivaju one koji se ga „po zadatku“ na sve načine – opstruirali!?

Na sreću, nije ovaj „ludizmu“ zahvatio sve. Nadu da ipak ima onih koji trezveno razmišljaju daje istup Vijeća Mjesnog odbora Gornji Kućan. Njegovi su članovi svjesni da je kupoprodaja postrojenja za MBO u Brezju realna opcija, iako su se baš oni najviše protivili njegovoj izgradnji, No, sad kad je tu, a zna se kako i zašto, gledaju da ono radi po propisima i da što manje utječe na njih, odnosno da za potonje dobe naknadu. Kad bi tako razmišljala većina u Gradskom vijeću, konačno bi se riješio problem koji dugo sve opterećuje.