Županijski turistički projekt "Kuće za odmor s pričom" predstavljen zagrebačkoj publici Foto: TZ Varaždinske županije

Županijski turistički projekt "Kuće za odmor s pričom" predstavljen zagrebačkoj publici

Varaždinske vijesti | 2.2.2020. u 12:50h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Zagrebu je u srijedu, 29. siječnja, u originalno uređenoj dvorani bivšeg kina Urania, zagrebačkoj publici i medijima predstavljen jedinstveni katalog nositelja standarda "Kuće za odmor s pričom".

Katalog su predstavili župan Radimir Čačić, predsjedavajuća županijske Turističke zajednice Natalija Martinčević i direktor TZ Miran Bojanić Morandini, koji su tom prilikom naglasili da je cilj kataloga upoznati domaće i strane turiste sa svime što Varaždinska županija nudi.

kuce_za_odmor_s_pricom_01.jpeg

Natalija Martinčević naglasila je da se radi o novom vidu promocije županijskog turističkog projekta „Kuće za odmor s pričom” i da će svi koji uzmu ovaj katalog u ruke sigurno htjeti će doći u Varaždinsku županiju, dodajući da se radi o posebno lijepo uređenim autohtonim objektima koji pobuđuju veliki interes kod turista, posebno stranih.

- To je projekt koji smo pokrenuli s ciljem da podignemo turističku ponudu Varaždinske županije. To je zaista originalna, autohtona priča, koju su pokrenule Varaždinska županija i županijska Turistička zajednica s idejom da sve ono najbolje iz naše županije prezentiramo i u kućama za odmor. Za sada statistike pokazuju da upravo najviše strani turisti žele doći u te kuće. Dakle, malo se mijenjaju trendovi u turizmu i više nije sve „more, gužve, plaže, gužve na autocestama”. Ljudi su cijele godine u gužvama u velikim gradovima, u podzemnim željeznicama, u prometu i jednostavno žele mir i tišinu, a to je ono što im mi nudimo, u krasno uređenim objektima, s domaćom hranom, s autohtonim namirnicama, s našim lokalnim autohtonim manifestacijama – pojasnila je Martinčević.

Župan Radimir Čačić prilikom predstavljanja kataloga „Kuće za odmor s pričom” rekao je da se radi o najkvalitetnijem segmentu male ponude objekata s od tri do osam ležajeva u prekrasnim zagorskim bregima Varaždinske županije. Naglasio je pritom da je to najviša razina ponude u koju su uključeni jacuzziji, bazeni, saune, te sve ono što današnji visokozahtjevni turist traži.

kuce_za_odmor_s_pricom_06.jpg

- Ono što je nama posebno drago je da već danas, nakon dvije godine otkad je projekt pokrenut, dosežemo otprilike 5 posto ukupnog kapaciteta u ponudi županije s tim ekskluzivnim objektima. Namjeravamo to dizati najmanje na 15 ili 20 posto. Ti standardni problemi hrvatskog turizma koji se često poistovjećuju s morem, s Jadranom, ovdje ni na kakav način nisu prisutni – izjavio je Čačić pojašnjavajući da su kontinentalni i jadranski turizam dvije različite stvari s različitim gostima.

Čačić je posebno istaknuo kako je projekt financiran skoro u potpunosti bez pomoći Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, što zasigurno nije u skladu s nacionalnom strategijom razvoja turizma u kojoj je poseban naglasak stavljen na jača ulaganja u kontinentalni turizam. Uputio je kritiku predmetnim institucijama, naglašavajući kako je bez njihovog aktivnijeg sudjelovanja u sufinanciranju upravo ovakvih projekata razvoj kvalitetne turističke ponude na kontinentu ozbiljno ugrožen.

Direktor TZ Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini je istaknuo da je u projektu „Kuće za odmor s pričom“ želja županijske turističke zajednice na jednom mjestu okupiti, pomoći i podržati s jedne strane privatne iznajmljivače, vlasnike tih objekata koji su većinom u ruralnom dijelu Varaždinske županije, a s druge strane čuti i dobiti povratne informacije od turista i to sve skupa prilagoditi i dati širi kontekst upravljanja destinacijom.

kuce_za_odmor_s_pricom_01.jpg

- Nakon dva kruga strogog certificiranja, kroz nekoliko segmenata kroz koje su morali proći, od 60-ak kuća za odmor u Varaždinskoj županiji u ovom su projektu, završno s 2019. godinom, 34 objekta sa 151 krevetom. S velikim zadovoljstvom možemo predstaviti po prvi put trojezični katalog Kuće za odmor s pričom koji osim brojnih informacija o samim objektima sadrži servisne informacije o Varaždinskoj županiji, o zanimljivostima, događanjima i svemu onome što bi trebalo posjetiti i doživjeti – rekao je Morandini te dodao da se u TZ nadaju da će se ovaj projekt razvijati i prijeći ne samo županijske, već i granice Hrvatske.

- Trend koji nam se pokazuje u posljednje dvije-tri godine i doživljava eksponencijalni rast su upravo ruralni dijelovi kontinentalne Hrvatske koji su dosad bili potpuno skriveni od javnosti i novi su trend u zapadnoj Europi. Čak 90 posto turista koji dolaze u ove kuće su Nijemci, Danci, Skandinavci i ono što je možda najzanimljivije za same iznajmljivače kuća je da je njihov prosjek boravka minimalno sedam noći, većina ih je i 10 dana ili dva tjedna. Gotovo svi se vraćaju ili pak od usta do usta prenašaju tu priču, stoga se nadam da će se ova priča nametnuti na ovom vrlo zahtjevnom tržištu – zaključio je Morandini.

kuce_za_odmor_s_pricom_02.jpg

kuce_za_odmor_s_pricom_03.jpg

kuce_za_odmor_s_pricom_04.JPG

kuce_za_odmor_s_pricom_05.JPG

kuce_za_odmor_s_pricom_08.jpg

kuce_za_odmor_s_pricom_09.jpg

kuce_za_odmor_s_pricom_10.jpg

kuce_za_odmor_s_pricom_11.jpg