Županija s Općinom Mali Bukovec kreće u izgradnju termoelektrana u Lunjkovcu Foto: Varaždinska županija

Županija s Općinom Mali Bukovec kreće u izgradnju termoelektrana u Lunjkovcu

Varaždinske vijesti | 10.12.2019. u 17:02h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Među europskim projektima vrijednima 400 milijuna kuna, koji su navedeni kao jedan od razloga najvećeg proračuna u povijesti Varaždinske županije, na sjednici Županijske skupštine navedeni su, među ostalima, izgradnja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za pacijente s ozljedama kralježničke moždine u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, energetska obnova zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj te Lovrina kupelj, zatim izgradnja objedinjenog hitnog prijema i dnevne bolnice u Općoj bolnici Varaždin, završetak obnove Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin te zgrade Vodotornja, i energetska obnova 11 školskih zgrada.

Novi, veliki i važan projekt je i izgradnja termoektrana u Lunjkovcu. Vijećnici su prihvatili odluku o izmjeni odluke o osnivanju trgovačkog društva Bukotermal, koji je nositelj tog projekta.

– Zajedno s Općinom Mali Bukovec krećemo u realizaciju termoelektrane Lunjkovec, a Varaždinska županija će u siječnju zatražiti od Vlade da nam da pravo izgradnje za još najmanje jednu termoelektranu. To su projekti koji će u desetljećima pred nama koristiti prirodne geotermalne izvore te će izvorne prihode Županije povećati za barem 50 posto godišnje. Za ta ulaganja imamo kreditni potencijal, ali se otvara prostor da ih financiramo i vlastitim novcem, s 50 milijuna kuna koliko trenutno s kamatama iznosi dug države za JPP – istaknuo je župan Radimir Čačić.

Vijećnici su većinom glasova prihvatili i Odluku o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela, koja je usvojena sukladno zakonskim izmjenama prema kojima će doći do preuzimanja poslova državne uprave. Od 1. siječnja će Varaždinska županija preuzeti 200-tinjak poslova državne uprave, a umjesto dosadašnjih šest, djelovat će ukupno osam upravnih odjela i Služba za unutarnju reviziju, pri čemu se postojeći Upravni odjel za gospodarstvo, financije i europske poslove zbog obima posla dijeli na dva odjela. Novi odjel će biti Upravni odjel za opću upravu koji će obavljati poslove državne uprave kao što su matičarstvo, upisi birača i drugo.

Županijski vijećnici su na sjednici donijeli i niz drugih odluka, među kojima su odluka o visini turističke pristojbe za općine i gradove na području Varaždinske županije za 2021., odluka o kupnji poslovnih udjela u Zoni Sjever, usvojili su i zaključak davanju suglasnosti na Financijski plan ŽUC-a Varaždinske županije za 2020., kao i zaključak o raspoređivanju sredstava za redovito financiranje političkih stranaka.

Usvojen je i prijedlog procjene rizika od velikih nesreća za područje Varaždinske županije, Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda, zatim analiza stanja sustava civilne zaštite za 2019. godinu, kao i program rada Županijske skupštine za 2020. godinu, a odobren je i program rada Savjeta mladih Varaždinske županije za sljedeću godinu.