"Zeljari" u Slavoniji i Baranji potvrdili važnost edukacije u razvoju poljoprivrede Foto: Općina Vidovec

"Zeljari" u Slavoniji i Baranji potvrdili važnost edukacije u razvoju poljoprivrede

Varaždinske vijesti | 5.2.2020. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Udruga proizvođača povrća i voća "Zeljari" uspješno je provela projekt naziva "Edukacijom ka kvalitetnijem razvoju poljoprivrede".

Riječ je o studijskom putovanju koje je udruga provela za svoje članove s ciljem stjecanja novih znanja u području poljoprivredne proizvodnje i stočarstva. Na dvodnevnom putovanju članovi udruge posjetili su Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Filakov na kojem voće i povrće uzgajaju na biološki način. Njihova se proizvodnja nalazi u Baranji u naselju Gajić, gdje na 2 ha plastenika proizvode rajčice, četiri vrste paprike i krastavce. Od toga je 1,5 ha u hidroponiji, u grijanim uvjetima, a 5 ha u zemlji gdje se nalazi zelena salata, tikvice, kupus, paprike, rajčica, bijeli i crveni krumpir, krastavci i jagode.

zeljari_vidovec_slavonija_i_baranja_01.JPG

Zahvaljujući drugačijem načinu proizvodnje, berba paprike počet će već oko 15 veljače, a berba rajčice oko 15 travnja. Drugog dana studijskog putovanja, "Zeljari" su posjetili Državnu ergelu Đakovo, gdje su članovi dobili kompletan uvid u uzgojno-selekcijski rad te formiranje đakovačkog lipicanca koji je pod stalnim nadzorom konjogojskih stručnjaka.

zeljari_vidovec_slavonija_i_baranja_05.JPG

Također, posjetili su Ovčaru, memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, Središnji križ u Vukovaru i Trpinjsku cestu gdje su se poklonili svim nestalim i poginulim braniteljima među kojima je i njihov mještanin Slavko Šantek.

- Ovim studijskim putovanjem dobili smo novi uvid u poljoprivrednu proizvodnju te iznova sami sebi potvrdili da je stalna edukacija neizostavni dio kvalitetne proizvodnje. Članovi Udruge "Zeljari" najiskrenije zahvaljuju obitelji Filakov i predstavnici Državne ergele Đakovo Silviji Butković na opsežnom i nadasve edukativnom predavanju. U znak zahvalnosti poklonili smo im monografiju "Zeljari", naše zaštićeno Varaždinsko zelje i Varaždinsko bučino ulje. Također, zahvaljujemo i Općini Vidovec koja je prepoznala kvalitetu našeg projekta i omogućila njegovu realizaciju te ga sufinancirala s 10.000 kuna – istaknuo je predsjednik udruge Zlatko Zagorec.

zeljari_vidovec_slavonija_i_baranja_02.JPG

zeljari_vidovec_slavonija_i_baranja_03.JPG

zeljari_vidovec_slavonija_i_baranja_04.JPG

zeljari_vidovec_slavonija_i_baranja_06.JPG

zeljari_vidovec_slavonija_i_baranja_07.JPG

zeljari_vidovec_slavonija_i_baranja_08.JPG

zeljari_vidovec_slavonija_i_baranja_09.JPG