Zbog nepravilnosti u poslovanju s kupcima, Međimurje-plinu prekršajni postupak Foto: Ilustracija

Zbog nepravilnosti u poslovanju s kupcima, Međimurje-plinu prekršajni postupak

| 23.4.2018. u 14:45h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Zbog sumnje da je počinjen prekršaj iz Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti, odnosno zbog nepravilnosti vezanih uz poslovanje s kupcima plina u domaćinstvima, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) će protiv Međimurje-plina iz Čakovca i njegove odgovorne osobe pokrenuti sudski postupak.

Sve je počelo, kako se navodi u odluci Upravnog vijeća HERA-e, nadzorom provedenim još 2016. nakon prigovora jednog od krajnjih kupaca, koji je tražio ocjenu je li s mjerodavnim propisima sukladan ugovor o opskrbi prirodnim plinom do 1. 4. 2017., odnosno od 1.4.2017. do 30.09.2018. godine.

HERA je utvrdila da nije u skladu s odredbama Zakona o tržištu plina i Općih uvjeta opskrbe plinom ovaj ugovor, koji je Međimurje-plin dostavljao kućanstvima. Stoga je Međimurje-plinu, pod prijetnjom pokretanja prekršajnog postupka, još 2016. naloženo da ugovor uskladi te da takav, usklađeni ugovor dostavi kupcima na sklapanje, kao i da HERA-i dostavi popis krajnjih kupaca, koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom s kojima je sklopljen ugovor, zatim popis kupaca koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom kojima je na sklapanje dostavljen prijedlog ugovora o opskrbi plinom te popis kupaca koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom s kojima je sklopljen ugovor o opskrbi plinom u obvezi javne usluge.
Međimurje-plin je uskladilo ugovor te dobilo suglasnost HERA-e u studenom 2016., a ugovor je objavilo i na svojoj internetskoj stranici. No, HERA je utvrdila da do krajnjeg propisanog roka, odnosno do 31. siječnja 2017., traženi popisi kupaca nisu u potpunosti dostavljeni, a dio dostavljenih podataka, koji se odnosi na broj kupaca, nije bio u skladu s podacima, koje je Međimurje-plin dostavljalo HERA-i u sklopu “Kvartalnog istraživanja tržišta plina u RH”.

Stoga je HERA 7. studenoga 2017. provela dodatni nadzor, kojim je utvrđeno da Međimurje-plin nije u cijelosti postupilo u skladu s odlukama iz 2016. Utvrđeno je da je Međimurje-plin kupcima iz kategorije kućanstvo istovremeno poslao na potpis i usklađeni ugovora, ali i Ugovor o opskrbi plinom izvan javne usluge (“Ugovor o opskrbi prirodnim plinom”), ne očitujući se pritom jesu li i na koji način krajnji kupci iz kategorije kućanstvo dobili sve relevantne podatke na temelju kojih bi mogli samostalno zaključiti koja je usluga opskrbe plinom - u obvezi javne usluge ili izvan javne usluge - za njih povoljnija.

Što je još utvrđeno nadzorom HERA-e u međimurskom opskrbljivaču plinom, doznajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u