Koncert Manu Chao koštao 700.000 kuna

Zbog gubitaka od iduće godine se ukida glavna pozornica Špancirfesta na Starom gradu?

| 18.11.2016. u 14:04h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što su Varaždinske vijesti pisale o mogućnosti da najveći varaždinski festival Špancirfest, nije uspio pokriti dosad rekordne rashode od 5,4 milijuna kuna, to je jutros službeno potvrdila i direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth.

- Službene brojke govore kako je ove godine ostvaren manjak na Špancirfestu od 766 tisuća kuna, ni nije točno da je ovo prvi Špancirfest koji je završio u minusu. Unatrag pet godina Špancirfest je samo jedne godine bio u plusu - istaknula je Toth.

Pojasnila je kako će gradska Turistička zajednica godinu završiti s manjkom od 420 tisuća kuna.

"Nećemo odustati od projekata"

- To znači da smo uspjeli sanirati već gotovo polovicu manjka ostvarenog na Špancirfestu i nećemo odustati od projekata koje smo imali u planu za ovu godinu, odnosno nećemo pokrivati minus nauštrb projekata - istaknula je Toth koju smo pitali očekuje li značajniju financijsku podršku državnih institucija u financiranju Špancirfesta.

toth

- Slažem se s time da bi državne institucije trebale značajnije financijski poduprijeti Špancirfest, a to je bio i stav Nadzornog odbora koji je pregledavajući brojke zaključio da odstupanja koja su došla su se pojavila zbog premalo prodanih ulaznica, a to je nešto što se ne može planirati zbog primjerice lošeg vremena. Svi ostali podaci govore u korist Špancirfesta, a prvenstveno ostvareni promet tijekom 10 dana trajanja Špancirfesta koji je bio preko 34 milijuna kuna i za jedan posto je veći od prošle godine. Podatak još jedan koji govori o uspješnosti je da su svi smještajni kapaciteti u Varaždinu, Varaždinskoj županiji pa čak i Međimurskoj županiji tijekom tih 10 dana bili puni. Ono što je problem, problem ja da svake godine Špancirfest napreduje i želi biti bolje, a to naravno i košta- kazala je Toth te najavila promjene u konceptu.

Da se radi o mogućem ukidanju glavne festivalske pozornice, potvrdio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Bina koja godinama generira gubitke

- Stav Nadzornog odbora je da bi se trebao promijeniti koncept Špancirfesta vezano uz glazbeni program s obzirom na to da se pokazalo unatrag nekoliko godina  da je glazbeni program taj koji se nije pokrivao i donosio gubitke. Ono što ćemo raditi je da do kraja godine osmislimo novi koncept kojim bi morali smanjiti ritik od gubitka - kazala je Toth, koja smatra kako bi Grad, a posebno Varaždinska županija trebali sudjelovati s više sredstava.

 Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš istaknuo je kako Grad Varaždin sudjeluje u financiranju Špancirfesta na dva načina.

- Prvo je direktno u novcima, a drugo je tako da prihod od iznajmljivanja terasa ide Turističkoj zajednici. Ono što je problem Špancirfesta, nije financiranje Grada, nego bina u grabi koja godinama generira gubitke. Ove godine pokazalo se kako nije bio prodan onaj broj ulaznica koji je bio predviđeni to je nešto o čemu smo raspravljali jučer na Vijeću Turističke zajednice da se od takvog koncepta velike gradske bine s naplatom mora odustati i da se ostane na Bedekovićki koja je pokazala da može napuniti taj prostor i s ovih četiri, pet manjih pozornica koje su bile po gradu, a koje su Varaždinci jako dobro prihvatili - kazao je Habuš te iznio zanimljiv podatak kako je koncert Manu Chao koštao vrtoglavih 700.000 kuna.

- Za koncert Manu Chao bilo je predviđeno da se proda oko 10.000 ulaznica, no prodano je 5.900 ulaznica, a ako znamo kako je koncert je koštao 700.000 kuna, onda je jasno u čemu je problem - zaključio je Habuš.

Toth najavila EU projekte

Direktorica TZ-a Jelena Toth istaknula je kako Turistička zajednica nastavlja sa zacrtanim projektima.

- Neki od važnijih projekata koje ćemo do kraja godine realizirati su postavljanje instalacije Klipič-mašina u sklopu projekta Umjetnosti na ulici, radimo na jednom projektu postavljanja novog meeting pointa ispred zgrade Turističke zajednice za što smo dobili smo potporu vlade Tajvana, krećemo s aplikacijama za mobilne telefone i uz sve to, pohvalila bi se da je Turistička zajednica godinu završila s prijavom na dva INTERREG projekta. Jedan projekt vrijedan je dva i pol milijuna eura, od čega Turističkoj zajednici pripada nekih 450.000 eura s tim da se radio o nekih 80 posto bespovratnih sredstava i drugi projekt je vrijedan nekih 800 tisuća eura, a Tursitičkoj zajednici grada Varaždina pripada nekih 118 tisuća eura i ako dobijemo te projekte mislim da će to biti najveći projekti koje je Turistička zajednica preko europskih fondova uspjela dobiti i ostvariti - kazala je Toth

 

 

Označeno u