Završila rekonstrukcija zgrade Tehnološkog parka Varaždin: moderni poslovni prostori za 50 startup tvrtki Foto: Krešimir Đurić

Završila rekonstrukcija zgrade Tehnološkog parka Varaždin: moderni poslovni prostori za 50 startup tvrtki

VV | 11.2.2021. u 10:41h | Objavljeno u Aktualno

U siječnju ove godine Tehnološki park Varaždin uspješno je kraju priveo implementaciju projekta “Rekonstrukcija i opremanje Tehnološkog parka Varaždin“. Ukupna vrijednost projekta, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, bila je 16,5 milijuna kuna. Najveći dio budžeta projekta bio je namijenjen građevinskim radovima čija je ukupna vrijednost iznosila 12,5 milijuna kuna. Glavnina tog iznosa, 11,2 milijuna kuna, pokrivena je sredstvima EU, dok je ostatak od 1,3 milijuna kuna sufinancirao Grad Varaždin. Partneri Tehnološkog parka na ovom projektu bili su DAN i REA. Uloga Razvojne agencije Sjever (DAN) bila je u samoj pripremi projektne prijave te koordinacija postupaka javne nabave, dok je Regionalna razvojna agencija Sjever (REA) bila zadužena za postizanje optimalnih energetskih učinaka zgrade te planiranje optimizacije troškova održavanja.

Uredi, prostor za evente...

- Ovim zahvatom Tehnološki park Varaždin dobio je na ukupnoj površini od 4040 četvornih metara modernu poslovnu zgradu u kojoj djeluje 50 tvrtki s preko 250 zaposlenih. Od poslovnih sadržaja na raspolaganju im je 26 ureda razreda A+, 49 ureda razreda A, usluga virtualnog ureda, coworking, sobe za sastanke te prostori za evente, radionice i predavanja. Prostor za evente je višenamjenski, kapaciteta je do 80 osoba, a njegovo korištenje bit će omogućeno široj zajednici od ožujka ove godine - najavio je Karlo Kukec, direktor Tehnološkog parka.

DSC_6072.jpg

Karlo Kukec, direktor Tehnološkog parka Varaždin

Glavne karakteristike infrastrukture koja je na raspolaganju svim korisnicima Tehnološkog parka je zgrada s energetskim certifikatom A+ u koju im je omogućen neograničen autorizirani pristup, a kompletno je pokrivena sustavom videonadzora. Svim dijelovima zgrade omogućen je pristup osobama s invaliditetom budući da je opremljena dizalom i adekvatnim toaletima, a na raspolaganju su i četiri parkirna mjesta za osobe s invaliditetom. Znakovlje za snalaženje u interijeru zgrade prilagođeno je slijepim i slabovidnim osobama. Svim članovima Tehnološkog parka i njihovim gostima na raspolaganju je 120 besplatnih parkirnih mjesta, dvije punionice električnih automobila i odlagalište za bicikle s 30 mjesta.

Nove mogućnosti

- Izuzetno važna komponenta poduzetničkog ekosustava Tehnološkog parka su društveni sadržaji koji služe kao platforma za formalnu i neformalnu komunikaciju, kako korisnika međusobno tako i korisnika i njihovih gostiju te klijenata. Na svakom katu nalaze se prostori za opuštanje i igru, poput košarke, nogometa, stolnog nogometa i pikada. U zgradi se nalaze tri kuhinje koje su namijenjene zajedničkom korištenju, dok se kao najatraktivniji sadržaj već sad pokazala vanjska krovna terasa na kojoj se nalaze prostor za druženje i opuštanje, prostor za roštilj te street workout vježbalište - ističe Kukec.

Budući da su kapaciteti Tehnološkog parka preko 90 % popunjeni, Kukec je najavio nove aktivnosti i programe koji su već u implementaciji.

- Gabariti susjedne parcele u vlasništvu Grada Varaždina koja je namijenjena proširenju naše djelatnosti daju mogućnost utrostručavanja naših trenutnih kapaciteta. Prateći svjetske trendove i prakse, usklađujemo ih sa željama, potrebama i mogućnostima naših članova te trenutno postavljamo okvire za nove modele financiranja infrastrukture temeljene na hibridnom obliku javno privatnog partnerstva. Glavne prednosti takvog modela su da se tvrtkama omogući kupnja novih prostora, a javni budžet značajno rasterećuje zbog minimizacije potrebe raspolaganja investicijskim kapitalom. Indikativne iskaze interesa trenutno prikupljamo direktnim kontaktima, dok je javni poziv u pripremi - najavio je.