Započelo prikupljanje uzoraka vina 18. Decanter World Wine Awards, župan Čačić u Vinariji Stručić Foto: Ilustracija/Varaždinska županija

Započelo prikupljanje uzoraka vina 18. Decanter World Wine Awards, župan Čačić u Vinariji Stručić

VV | 25.2.2021. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Vina Varaždinske županije su prošle godine došla pod povećalo vinske, ali i šire javnosti, što ne čudi s obzirom da je županija po broju medalja, priznanja i prijavljenih uzoraka na najvećem i najutjecajnijem svjetskom vinskom natjecanju, 17. Decanteru u Londonu, bila druga najuspješnija županija u Hrvatskoj. Od ukupno 35 poslanih uzoraka, dobivene su 22 medalje i 11 preporuka, dakle 33 priznanja, što čini 95 postotnu uspješnost na najvećem vinskom natjecanju na svijetu s preko 17 000 prijava iz gotovo 50 zemalja svijeta.Potaknuta ovim iznimno uspješnim rezultatima svojih vinara, Varaždinska županija i ove je godine angažirala hrvatskog sommelijerskog prvaka i Decanter suca Sinišu Lasana koji će i ove godine biti "vinski izbornik“ za Decanter. Sukladno interesima, Lasan će obići 15 prijavljenih vinarija i u suradnji sa samim vinarijama odabrati/preporučiti vina za ovogodišnju izložbu u Londonu.

Jednom takvom obilasku pridružio se i župan Varaždinske županije Radimir Čačić u vinariji Stručić u Ludbregu.

- Prošlogodišnji rezultat potvrda je koliko je važno bilo uspostaviti sustav, angažirati najbolje svjetske stručnjake te odabrati i promovirati najvišu razinu kvalitete. Upravo zbog toga ne sumnjam da će ovogodišnji rezultati biti još bolji. Varaždinska županija i ove će godine dati podršku te stati iza naših vinara tako što ćemo pokriti troškove kotizacije za sva odabrana vina. Svim našim vinarima želim puno uspjeha na ovogodišnjem Decanteru – rekao je župan Čačić, kojemu se u obilasku vinarije Stručić pridružio i predsjednik Udruge vinogradara "Trsek“ i županijski vijećnik Krešimir Horvat.

Ovim projektom želi se postići povećanje kvalitete varaždinskih vina po najboljim standardima struke, promocija vinske kulture i afirmacija vina u Županiji i šire; predstavljanje vinara u svijetu te također upoznavanje s posljednjim trendovima i mogućnostima u proizvodnji i promociji vina.

Podsjetimo, Decanter World Wine Awards, najveće je i najutjecajnije svjetsko vinsko natjecanje koje se svake godine održava u Londonu. Prvi ocjenjivački tjedan održat će se od 14. do 23. lipnja kada će suci iz čitavog svijeta, uključujući Masters of Wine i Master Sommeliere, kušati vina ovisno o zemlji iz koje dolaze, regiji, boji, sorti grožđa, stilu, berbi, ali i cijeni. Suci ih degustiraju pojedinačno pri čemu znaju o kojoj je regiji riječ, stilu i cjenovnom razredu, no ne znaju proizvođača niti naziv brenda. Nakon toga se uspoređuju bilješke te se postiže konsenzus oko medalje. One, pak, odgovaraju sistemu bodovanja do 100 bodova. Vina se ocjenjuju individualno, a to znači da u jednom ocjenjivanju može dobiti brončanu, srebrnu ili zlatnu. U drugom tjednu, od 25. do 30. lipnja, nakon posebnog ocjenjivanja, dodjeljuju se platinaste medalje, a njihov broj nije ograničen. Rezultati će biti objavljeni 7. srpnja.