Sa zadrugom "Ludbreški kraj" proizvođačima lakše s otkupom, ali ambicije puno veće

Jesensko razdoblje uvijek je puno zbivanja i završavanja poslova u poljoprivrednoj proizvodnji bez obzira radi li se o povrtlarskim ili voćarskim kulturama. Aktivan je to dio godine i za zadrugu "Ludbreški kraj".

- Danas u ponudi zadruge od povrtlarskih proizvoda naših zadrugara još uvijek su aktualni plodovi paprike, patlidžana, zelja, kao i krumpira te češnjaka i luka. Tu su još gotovi proizvodi od začinskih biljaka kao i proizvodi od buče i koštica, ulje i drugi stali proizvodi iz ponude zadruge, tako je i s voćarskim kultutama – kaže Saša Lenček, predsjednik Zadruge, dodajući da su i ove godine sklopili ugovor s koprivničkom Podravkom.

Navodi da ovogodišnja sezona nije bila prema planiranom jer zbog velikih količina kiše i nepovoljnih vremenskih uvjeta prinosi su bili znatno manji od planiranih pa je i sam otkup tekao pomalo neočekivano.

- Velike količine smo isporučili i predali u Podravku i nadam se da će iduća godina biti znatno povoljnija i uz veće prinose – kaže Lenček.

Uz financijsku pomoć Grada Ludbrega u iznosu od 25 tisuća kuna Zadruga je kupila rabljeni kalibrator za svoje potrebe čime im je olakšan posao prilikom otkupa krastavaca kornišona.

- Zahvaljujući kalibratoru poboljšali smo poslovanje zadruge u efikasnosti isporuke kvalitetnih proizvoda naših zadrugara. Smanjili smo troškove otkupa i dobili smo na brzini isporuke kvalitetne i već sortirane robe u prostorima PZ Ludbreški kraj te zadovoljili potrebe kvalitete Podravke za koju nastavljamo odličnu suradnju i u budućim godinama – rekao je Lenček.

Članovi Zadruge ponajviše dolaze iz prostora bivše općine Ludbreg i okolice no imaju i članove iz ostalih dijelova Varaždinske županije od Ivanca, Sračinca, Novog Marofa kao i zadrugare iz Koprivničko - križevačke županije, Međimurske županije i jednog člana iz Grada Zagreba.

- Zadovoljni smo dosadašnjim poslovanjem zadruge. Naš cilj je postati još veći regijski otkupni centar kao i organizator proizvodnje povrtlarskih i voćarskih kultura te možda i ratarskih. Za ostvarenje cilja potrebno nam je i doći do konkretnog proizvoda iz naše prepoznatljive proizvodnje te najviše poraditi na marketingu i samome plasmanu proizvoda u brendu PZ Ludbreški kraj. Dobro funkcioniranje zadruge ponajviše se odnosi na poštenju i uzajamnom pomaganju svih članova zadruge, jer nije sve u organizaciji proizvodnje te plasmanu većih količina robe na konkurentno tržište i pronalazak drugih oblika tržišta – kaže Lenček.

Glavni cilj je bio okupiti male poljoprivredne proizvođače i da ono što oni samo proizvedu na svojim površinama mogu negdje i plasirati i naplatiti.

- Trenutno je mali problem centralne države koja još nije doslovno uredila ponašanje zadruga na tržištu i ne postoji pravi zakonski okvir za njihovo uspješno funkcioniranje kao što je to u zemljama EU koje to imaju uređeno godina, a i problem je da ne postoje subvencije ili neki fondovi za koje bi se ta pravna osoba, zadruga, mogla javiti ili konkurirati u svojem takvom malom obliku, osim poreznog opterećenja u poslovanju drugih oblika od strane države nije bilo. Olakšice u poslovanju ne postoje već se dosta bazira na kapitalnom učešću ili sposobnosti zarade te ostvarivanja dobiti. Možda je to dobro za zadruge s velikim poslovanjem koje rade u tzv. državnom interesu, ali male zadruge kao što je naša nisu popraćene nekim subvencija, a bore se na tržištu s malim količinama i to za male proizvođače kvalitetnih proizvoda. Danas dobru suradnju ostvarujemo s mnogim inozemnim i domaćim tvrtkama koje su u našem resoru poljoprivrede i od njih doznajemo novitete u radu i proizvodnji te težimo što boljem poslovanju i na kraju da su naši proizvođači zadovoljni – zaključuje Lenček.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.