Za ruralni razvoj gotovo 6 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

- Iza nas je vrlo intenzivna godina, u kojoj smo dobili mogućnost ulagati u kvalitetne projekte koje su na natječaj LAG-a za tip operacije 6.3. prijavila mala obiteljska gospodarstva, a 7.4. jedinice lokalne samouprave s našeg područja. Da bismo uspješno završili ove procese, bilo je potrebno provesti niz aktivnosti u pripremi projekata, ali i na edukaciji potencijalnih prijavitelja. S ponosom mogu reći kako smo sve planirane aktivnosti u ovoj godini uspješno završili, te da će LAG Sjeverozapad u sljedećoj godini isplatiti gotovo 6 milijuna kuna bespovratnih sredstava malim obiteljskim gospodarstvima za unapređenje poljoprivredne proizvodnje te jedinicama lokalne samouprave s našeg područja - istaknuo je Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, na skupštini LAG-a koja je održana u srijedu, 12. prosinca, u Babincu.

Predsjednik LAG-a Sjeverozapad na skupštini je naglasio i kako je ovaj LAG, koji djeluje na području 14 jedinica lokalne samouprave u zapadnom dijelu Varaždinske županije, svakako jedan od najboljih i najuspješnijih LAG-ova u našoj zemlji.

lag_skupstina.jpg

- Lokalna akcijska grupa - Sjeverozapad ujedno je i jedan od najvećih ulagača u poljoprivredu i ruralni razvoj u Varaždinskoj županiji - istaknuo je Škvarić.

Članove skupštine pozdravio je i Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica, koji je pritom posebno istaknuo odličnu suradnju s ovom lokalnom akcijskom grupom.

- Općina Cestica i druge općine i gradovi, članice LAG-a, izuzetno su zadovoljne njegovim radom i provedenim aktivnostima i natječajima iz Programa ruralnog razvoja. Od stručnih službi LAG-a redovno dobivamo kvalitetne informacije vezane uz europske i nacionalne natječaje, a nakon što su ove godine provedeni natječaji za tip operacija 6.3. i 7.4., sljedeće ćemo godini dobiti i bespovratna sredstva za malu društvenu infrastrukturu, a naši poljoprivredni proizvođači bespovratna sredstva za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Općina Cestica će sljedeće godine sudjelovati i u dva prekogranična projekta LAG-a Sjeverozapad - najavio je Korotaj.

Na skupštini je jednoglasno usvojen i Plan rada za 2019. godinu, tijekom koje će LAG Sjeverozapad nastaviti s raspisivanjem novih natječaja iz Programa ruralnog razvoja.

- LAG će sljedeće godine raspisati i natječaj za Tip operacije 4.1. – Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, koji je namijenjen pravnim i fizičkim osobama s područja LAG-a koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a čija je ekonomska veličina gospodarstva veća od 8.000 eura. U 2019. godini LAG Sjeverozapad će započeti i provedbu projekata suradnje, pa će u suradnji s LAG-ovima iz Slovenije i Hrvatske provoditi projekt – Aktivna Drava, čiji je cilj promocija života uz rijeku Dravu te korištenje prirodnih bogatstava rijeke u turističke svrhe, te projekt – Klopotec, kojim će se povezati dionici razvoja turizma u Sloveniji i Hrvatskoj te podignuti turistička konkurentnost regije - istaknuo je Emil Tkalec, LEADER menadžer u LAG-u Sjeverozapad.

Voditelj LAG-a Sjeverozapad Mario Željezić na skupštini je posebno predstavio program suradnje s lokalnim akcijskim grupama iz Hrvatske, koji će biti vezan uz male tržnice za prodaju seoskih proizvoda, kako bi obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s područja LAG-a pomogli u distribuciji i prodaji njihovih, domaćih prehrambenih proizvoda u drugim dijelovima Hrvatske.

Na skupštini Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad jednoglasno je usvojen i Financijski plan za 2019. godinu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.