Za projekte u ratarstvu, vinogradarstvu, sektoru šećerne repe i cvjećarstvu 124 milijuna kuna

U sklopu 172 ugovora za financiranje poljoprivrednih projekata šest je odobrenih projekata iz Varaždinske županije. Naime, radi se o financiranju projekata iz mjere 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ za sektor biljne proizvodnje, a koje su danas potpisali poljoprivrednici.

Natječaj je bio objavljen u veljači i to je, po prvi put od ulaska RH u EU, bio natječaj namijenjen isključivo sektoru biljne proizvodnje. Natječaj je završio krajem travnja, a danas, tri mjeseca poslije, potpisani su ugovori s vrijednošću potpore od 124 milijuna kuna za projekte u ratarstvu, vinogradarstvu, sektoru šećerne repe i cvjećarstvu.

Tim sredstvima financirat će se poljoprivredna mehanizacija, oprema i skladišta za ratarske kulture, podizanje novih nasada vinograda, proizvodnja industrijskog, ljekovitog i začinskog bilja te cvijeća i ukrasnog bilja, ističu iz Ministarstva poljoprivrede

Za sektor proizvodnje šećerne repe odobren je 81 ugovor s ukupnim iznosom potpore od 77.408.925,91 kuna, za cvjećarstvo 12 ugovora s ukupnim iznosom potpore od 6.504.933,97 kuna, za vinogradarstvo 73 ugovora s ukupnim iznosom potpore od 34.299.318,93 kuna te za ratarstvo šest ugovora s ukupnim iznosom potpore od 5.869.703,46 kuna.

- Ovim natječajem smo postigli sufinanciranje svih prihvatljivih korisnika iz sektora cvjećarstva, šećerne repe i vinogradarstva, dok će s oko 40 posto prihvatljivih korisnika iz sektora ratarstva biti potpisani ugovori - navode iz Ministarstva.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na svečanosti potpisivanja ugovora je izjavio da su to sve uspješni poljoprivrednici čije će investicije pridonijeti većoj efikasnosti, racionalizaciji troškova i njihovoj uspješnosti na tržištu.

- I dalje ćemo se truditi smanjiti administraciju, biti bolji i efikasniji kako bi olakšali posao i vratili optimizam u hrvatsku poljoprivredu. Ovi poljoprivrednici dokazuju da se može – javite se na natječaje i uzmite nam novce - rekao je Tolušić.

Naglasio je kako je Program ruralnog razvoja RH najuspješniji u odnosu na sve ostale EU fondove te da se očekuje da će njegova cjelokupna alokacija potrošiti u cijelosti do 2020. godine.

Iz Ministarstva ističu da se kroz Program ruralnog razvoja 2014. - 2020. utječe na povećanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, šumarstva i prerađivačke industrije te na unaprjeđenje životnih i radnih uvjeta u ruralnim područjima.

- Do sada smo 87 posto alociranih sredstava stavili na raspolaganje kroz natječaje, 54 posto alokacije je ugovoreno, a preko 26 posto alokacije je već isplaćeno. Od ukupno ugovorenih sredstava za mjere Programa ruralnog razvoja, najveći postotak ugovorenog (preko 40 posto) za mjeru 4, što nam pokazuje da je ovo mjera koja odgovara na najznačajnije i najvitalnije potrebe naših poljoprivrednika (u mjeri 4 ugovoreno je 147 milijuna eura u odnosu na ukupno dostupni iznos programa od 345 milijuna eura - navode u Ministarstvu.

Dodaju također, da prema indikativnom planu natječaja za 2018. godinu, za mjere iz Programa ruralnog razvoja su si zadali raspisati ukupno 30 natječaja za što su osigurali 3,75 milijardi kuna potpore te od početka godine pokrenuli su već 26 novih natječaja ukupne vrijednosti 3,1 milijarde kuna.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.