Zahtjev za izdavanje propusnica za OPG i dalje putem linka, ostali putem nadležnog stožera

Iz Ministarstva poljoprivrede obavještavaju da njihovi službenici zaprimaju jedino Zahtjeve putem e-maila, telefona ili web forme www.savjetodavna.hr/propusnice. Propusnice se i dalje mogu dobiti elektronskim putem, odnosno putem elektronske pošte te aplikacija Viber i WhatsApp.

Propusnice se izdaju samo za OPG-e

Ministarstvo poljoprivrede propusnice izdaje samo za OPG-e koji nisu porezni obveznici  i one koji su upisani u registar poreznih obveznika (RPO) i oni podnose Zahtjev za propusnicu putem sustava Ministarstva poljoprivrede. Za samoopskrbna poljoprivredna gospodarstva uvedena je mogućnost podnošenja Zahtjeva i za jednog člana kućanstva koji mora imati istu adresu prebivališta kao i nositelj. Dakle, samoopskrbna poljoprivredna gospodarstva mogu podnijeti Zahtjev za nositelja i maksimalno jednog člana kućanstva. Ministarstvo poljoprivrede propusnice izdaje i za sezonske radnike na poljoprivrednim gospodarstvima te Zahtjev podnosi nositelj OPG-a na kojem rade sezonski radnici. Nositelj OPG-a podnosi Zahtjev za svakog sezonskog radnika pojedinačno te se propusnica za sezonske radnike na OPG-u može izdati isključivo za potrebe provedbe poljoprivrednih aktivnosti na OPG-u/Sezonski rad na OPG-u.

Prilikom podnošenja zahtjeva obavezno je navesti razlog zbog kojeg se traži propusnica, relacija za koju je propusnica potrebna i razdoblje za koje se traži. Propusnica se izdaje na razdoblje koje ne može biti duže od 14 dana. Prilikom podnošenja Zahtjeva za izdavanje propusnica za OPG, može se podnijeti zahtjev za nositelja OPG-a i maksimalno do 50 posto članova OPG-a – navode iz Ministarstva i napominju da se poljoprivrednici mogu za izdavanje propusnica obratiti službenicima na broj 042/200-332 i 042/301-001.

Problem onih koji nisu evidentirani

Fizičke osobe koje nemaju OPG, a imaju potrebu za obavljanjem nužnih poljoprivrednih radova izvan svog mjesta prebivališta i stalnog boravka, Zahtjev za propusnice podnose nadležnom stožeru civilne zaštite.

- Ovo se odnosi na fizičke osobe koje se bave nekom od poljoprivrednih aktivnosti, a nisu evidentirane niti u jednoj od navedenih evidencija/registara, odnosno nisu evidentirani ni u Evidenciji posjednika domaćih životinja (IKG), ni u Upisniku poljoprivrednika (MIBPG) i/ili Evidenciji pčelara i pčelinjaka (evidencija Hrvatskog pčelarskog saveza) – naglašavaju iz Ministarstva, dodajući da sve izdane propusnice vrijede do njihovog isteka, a sustav e-građani koristit će se za provjeru izdanih propusnica.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.