Voćari traže pomoć zbog katastrofalnih posljedica mraza

N.P./ Varaždinske vijesti | 27.4.2017. u 13:00h | Objavljeno u Aktualno

Zbog šteta u voćarstvu koje su nastale zbog ovogodišnjeg proljetnog mraza, Hrvatska voćarska zajednica održala je sjednicu vijeća 26. travnja.

- Uz voćnjake, ove godine su stradali i vinogradi te povrtlarske kulture. S obzirom na to da se takav mraz dogodio dvije godine zaredom te da su voćari, vinogradari i povrtlari u Republici Hrvatskoj pred uništenjem čitave proizvodnje, i da su mnogi voćnjaci već iskrčeni, potrebne su određene mjere kako bismo spasili ove grane poljoprivrede - rekao je Željko Ledinski u ime Kriznog stožera.

Na sjednici su zaključili da je potrebno hitno popisati sve štete nastale djelovanjem mraza u suradnji sa Savjetodavnom službom, da se trebaju tražiti mjere pomoći na svim razinama, od općina do Europske unije, i te iste mjere razraditi prema općinama, gradovima i županijama. Od Vlade traže da se voćarstvu posveti posebna pažnja i traže hitan prijam kod ministra Tolušića da ga upoznaju sa stanjem i štetama u voćarstvu.

- U ovoj situaciji nastavljamo raditi preko kriznog stožera s ciljem bržeg i kvalitetnijeg popisa šteta i koordinacije na terenu. Tražit ćemo donošenje posebne Uredbe za nadoknadu šteta od mraza na primjeru Austrije. Apeliramo na voćare da nastave s redovnim održavanjem voćnjaka radi ostvarivanja priroda u narednim godinama - navode iz voćarske zajednice.