Vlada usvojila Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Vlada usvojila Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine Foto: ilustracija

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 3. siječnja usvojen je Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine vrijedan 55,5 milijuna eura, odnosno 11,1 milijun eura godišnje.

Nacionalni program pomoći sektoru vina provodi se od 2014. godine, a za razdoblje od 2019. do 2023. godine provodit će se kroz četiri mjere:
- Informiranje u državama članicama - kroz davanja potpora za informativne kampanje vezane uz vino u državama članicama EU;
- Promidžba na tržištima trećih zemalja – kroz davanje potpora za promidžbene aktivnosti vinara na trećim tržištima;
- Restrukturiranje i konverzija vinograda – kroz davanje potpora za investicije u rekonstrukciju postojećih vinograda i
- Ulaganja – kroz davanje potpore za investicijska ulaganju u izgradnju podruma i nabavku vinarske i vinogradarske opreme.

Kako bi se sredstva predviđena Programom iskoristila bolje nego u prethodnom programskom razdoblju, iz Ministarstva poljoprivrede ističu da je novi Program, u dogovoru s vinarima i vinogradarima, prilagođen potrebama i administrativno rasterećen. Navode tako da je uvedena nova mjera Informiranje u državama članicama, s intenzitetom potpore od 80% od razine maksimalno prihvatljivih troškova. U mjeri "Rekonstrukcije i konverzije vinograda" povećan je intenzitet potpore s dosadašnjih 50% na 75% od razine maksimalno prihvatljivih troškova, uvedena je nadoknada gubitka dohotka za iskrčene vinograde u razdoblju od 3 godine, što prije nije bilo uređeno, te je uvedena mogućnost pokrića troškova tzv. doprinosa u naravi kojim se korisniku nadoknađuje vrijednost izvršenih poslova u projektu koje je sam proveo (bez podloge računa) što prije nije bilo moguće.

Također, u svim mjerama, s ciljem bržeg protoka financijskih sredstva u projektu, uvedena je isplata potpore po pojedinim provedenim aktivnostima u projektu, a ograničit će se i mogućnost višekratnih prolongacija projekta, koje su dovodile do smanjenog korištenja financijskih sredstva omotnice.

Najavljeno je također da će se u provedbi Nacionalnog programa, na razini provedbenog tijela Agencije za plaćanja, učiniti daljnji pomaci u boljoj i učinkovitoj provedbi.

- Ovime je i u idućih pet godina vinarima i vinogradarima omogućeno sufinanciranje ulaganja u vinarije, promociju i konverziju vinograda s ciljem postizanja konkurentnije proizvodnje i boljeg pozicioniranja naših vina na svjetskoj vinskoj karti. Slušali smo vinare, slušali smo struku i novi Program maksimalno prilagodili stanju u sektoru i potrebama naših vinara. Uskoro će se u Saboru naći i prijedlog novog zakona o vinu kojim donosimo pravni okvir proizvodnje grožđa i vina, prodaje vina u tržišno transparentnim uvjetima, jačamo ulogu vinskih udruženja i unaprjeđujemo marketing vina.  Novi zakon predviđa manje administriranje i rasterećenje od 33% te veću kontrolu na terenu. Vjerujem da će vinari znati iskoristiti sve nove pogodnosti i uvjete koje smo im osigurali te da će se sredstva ovog programskog razdoblja iskoristiti do kraja - izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.