Vina Vinarije Kopjar osvojila srebro i broncu na Decanteru!

vv | 30.5.2017. u 20:52h | Objavljeno u Aktualno

S ovogodišnjeg Decanter World Wine Awardsa (DWWA), najvećeg ocjenjivanja vina u svijetu u Londonu, na kojem je bilo više od 17.000 uzoraka, Vinarija Kopjar vratila se sa dva odličja: srebrom za organski Rajnski rizling iz 2015. te broncom za Sauvignon 2016. Ove godine su to jedine medalje koje dolaze u neku od vinarija sa varaždinskog područja i potvrda da se i u ovom dijelu sjeverozapadne Hrvatske proizvode sve kvalitetnija vina i vina koja se prepoznaju izvan granica regije.

kopljar vina3

- Ovu berbu kušao sam još u drugom mjesecu i vina su bila zaista dobra, pa se ne čudim da je osvojio visoka priznanja. Sauvignon iz ‘16 je bio svjež, čist, lagan, mirisan i krasan, a Rajnski iz ‘15 je bio puno ozbiljnije vino s više dubine i trajanja, naglašenom kiselinom, tipičnim citrusnim i petrolejskih tonovima. Onako, ozbiljno food vino za ambiciozne restorane koji znaju spariti rieslinge, veli Saša Špiranec.

Velika ulaganja
Vinarija Kopjar djeluje u sklopu poduzeća Comet iz Novog Marofa, a vinogradi i vinski podrum smješteni su na samom rubu Varaždinske županije, na granici s Krapinsko zagorskom županijom u mjestu Podrute, odnosno Pece.

- Počeli smo gotovo slučajno, spletom okolnosti, prije pet godina. Naime, raniji vlasnik vinograda, koji je još prije desetak godina bio jedan od pionira ekološkog vinogradarstva u Hrvatskoj zapao je u poslovne probleme, vinogradi i započeti objekt je bio zapušten i devastiran i tada sam odlučio preuzeti čitavi projekt, prisjeća se Robert Kopjar.

Sam projekt vinarije bio je za njega novi izazov, ali i nastavak tradicije proizvodnje vina, budući da je još kao dječak radio u očevom vinogradu i podrumu u kojem je proizvodnja bila na hobističkoj razini, dok je ovo sasvim jedna druga priča.

- U obnovi vinograda i vinarije koristimo i sredstva iz fondova Europske unije i kroz vinsku omotnicu. Moramo se pohvaliti da smo, prema informacijama koje imam, jedna od značajnijih investicija u vinarskom sektoru koja je ostvarena te je uspjela zadovoljiti kriterije za dodjelu bespovratnih sredstava u Hrvatskoj, napominje Kopjar.

Krajem prošle godine, kako dodaje, uspješno su završili rekonstrukciju vinarije s proizvodnim kapacitetima od oko 50 tisuća litara, nabavljena je nova oprema, a u sklopu objekta je uređena vinoteka s kušaonom vina, sve skupa na više od 400 m2.

kopljar vina18

- Ove zime smo, također kroz fondove EU, uspjeli osigurati financiranje dijela rekonstrukcije starih nasada te smo iskrčili hektar starih nasada i na toj površini zasadili novih 5000 sadnica sauvignona i žutog muškata, veli Kopjar.

Ekološko vinarstvo

Samo ekološko vinarstvo je vrlo zahtjevna i za sobom povlači velike rizike.

-Za razliku od konvencionalne proizvodnje, udio ljudskog rada i sama zaštita vinove loze je puno zahtjevnija, pa su i sami rezultati u teškim godinama za vinare lošiji, ali sami rezultati i kvaliteta vina koja se dobivaju iz tako uzgojenog grožđa su vrijedni truda i rizika, naglašava.

Prebroditi godine sa slabijim urodom, kao i osigurati stalna ulaganja do željene razine, ne bi bilo moguće bez stabilnosti Cometa u sklopu kojeg djeluje Vinarija Kopjar, kao i poduzeća Pro-eco koji posluje u sustavu grupe.

-Pro-eco je tvrtka koja nudi čitavu lepezu preparata, organskih gnojiva, ojačivača bilja i sredstava za zaštitu bilja namijenjenih ekološkim proizvođačima, ali i sve više konvencionalni poljoprivredni proizvođači traže naše proizvode.

Svi su proizvodi certificirani za ekološku proizvodnju, a nude se u profesionalnim većim pakiranjima, kao i u manjim, hobističkim. Ono što nudimo ekološkim proizvođačima i sami koristimo, kako u našim vinogradima, tako i u našim voćnjacima kod Karlovca. To su naši test poligoni, tako da potrošačima nudimo ono što je u praksi potvrđeno, naglašava Kopjar.

Medalje od Londona do Dubrovnika

-S obzirom da smo kratko vrijeme prisutni na vinskoj sceni i da smo relativno neprepoznatljivi, mogu reći da smo uspjeli postići zavidnu razinu kvalitete naših vina, veli Kopjar.

Dokaz tome, kako dodaje, su i regionalne, lokalne izložbe vina.

-Na nedavno završenoj Zlatnoj kapljici s našim vinima smo osvojili četiri zlata i jedno srebro, a na jubilarnom, 50. natjecanju zagorskih vina u Bedekovčini, održanoj prije nekoliko dana, Sauvignon i Graševina su osvojili zlato, a Rose Cabernet sauvignon srebro, ukazuje Kopjar.

Sauvignon Vinarije Kopjar je i na nedavno održanoj izložbi sauvignona u Ptuju uvršten među tri odabrana sauvignona iz Hrvatske.

-Varaždinska je regija sve prepoznatljiva po vinogradarstvu, i to po kvaliteti, što je zasluga i udruga vinogradara hobista koje su zaslužne što se njihovim edukacijama iz godine u godinu dobivaju sve kvalitetnija vina, ukazuje Kojpar.

Zbog tla i podneblja, kako dodaje, varaždinska regija u ovom je trenutku jedna od najpotentnijih regija što se tiče budućnosti vinogradarstva jer može proizvesti svježa i kvalitetna vina te s nižim alkoholima, a to je ono što tržište i vinoljupci sve više traže.

- U narednim periodu ćemo pokušati revitalizirati i neke stare, autohtone sorte poput Beline, te uz kvalitetno vinogradarstvo i podrumarenje proizvesti vina od autohtonih sorti koja će biti prepoznata ne samo ovdje, doma, nego i diljem lijepe naše, a mjesto će naći i na vanjskim tržištima, veli Kopjar te naglašava da su Rajnski rizling i sauvignon na Wine Chalengu (IWC) u Londonu osvojili odličja, a njihova vina su i na Dubrovnik festwein 2017 osvojili značajna priznanja.

kopljar vina29

I u vinoteci Varaždinskih vijesti

Iako već dobivaju značajna priznanja, vina Vinarije Kopjar zapravo su u fazi stvaranja brenda i prepoznatljivosti na tržištu.

- Naša vina se mogu pronaći u probranim restoranima u Zagrebu, uzduž jadranske obale, a i u nekoliko vrhunskih restorana u Varaždinu i okolici, napominje Kopjar, čija se vina mogu kupiti u vinoteci Varaždinskih vijesti na Korzu.

U samom Varaždinu je problem, kako dodaje, to što je premalo wein barova i vinoteka, odnosno wein shopova.

- Isto tako bilo bi poželjno da varaždinski ugostitelji i turistička zajednica prepoznaju kvalitetu vina varaždinskog kraja i potencijale dom ih vinara i daju prednost domaćim vinarijama, malim vinarima pred velikim industrijskim vinarijama, a naročito pred uvoznim vinima iz Slovenije, Makedonije i vinima sumnjivog porijekla koja se toče po kafićima varaždinskog kraja, upozorava Kopjar, čija će vina biti na Festivalu vina koji RC Varaždin Jug priređuje u petak, 2 lipnja, u Palatinu.