Vina OPG-a Crnko do danas osvojila 160 medalja

Marija Barić / BUSINESSin | 30.11.2016. u 13:40h | Objavljeno u Aktualno

Obitelj Crnko već se gotovo jedno stoljeće bavi vinogradarstvom na predjelu varaždinsko-topličkoga vinogorja. Od 1924. godine, tu se uzgojem vinove loze počinje baviti Marko Crnko, koji svoj prvi vinograd kupuje od grofa Feštetića, piše BUSINESSin.

Pradjed je to Ivice Crnka, našeg domaćina i djed jednog od najpoznatijih vinara varaždinskoga kraja Stanka Crnka koji slijedom tradicije te, iz generacije u generaciju, prikupljanih znanja, danas vrhunskim vinima osvaja najviša odličja kvalitete na vinarskim izložbama diljem Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke i Velike Britanije.

Dosad su osvojila preko 160 zlatnih odličja.

U vinogradima obitelji Crnko, površine tri hektara zasađeno je 15.500 čokota i to 9 vinskih sorti koje se znalačkim uzgojem i prešanjem i vinarskim tehnikama pretvaraju u vrhunska vina poznata na tržištu pod brendom Crnko. Traminac Crnko, vino je arome divlje ruže, Pinot crni odiše mirisom kupine, šumske jagode i crnog ribizla, Chardonnay je blago slamnate boje i opojnog voćnog okusa orašastih plodova…

Grofovsko vino je i novi brend, a predstavlja cuvee od Rajnskog Rizlinga, Silvanca Zelenog, Graševine, Sauvignona i Muškat ottonela. Muškat Ottonel mirisom podsjeća na divlju ružu, Crnkov Silvanac Zeleni miriše na jabuku ili grejp, a Sauvignon na bazgu, ogrozd ili netom pokošenu livadu. Puninom i skladnim okusom s mirisom jabuke, breskve, marelice i meda ističe se Rajnski Rizling, a Pinot Sivi miriše na breskvu, netom pokošeno sijeno, lipu, Graševina lagano kiselkastog okusa odiše mirisima jabuke, breskve, meda. Predikatna vina Crnko su Cuvee od Crnog Pinota i Graševine, Traminac izborna berba i Graševina ledeno vino.

Današnji vlasnik, Ivica Crnko, suvremeni je vinogradar i vinar koji osim prodaje na tržištima diljem Hrvatske uključujući i Jadran, litre i litre svojih vrhunskih vina prodaje i u okviru vlastitih objekata seoskog turizma, gdje u njima uživaju Varaždinci i njihovi gosti te turisti.

Na prelijepim Pustikama smješten je objekt Seoski turizam Crnko sa 130 sjedećih mjesta, a u Kelemenu Grofovska klet «Veliki vrh» sa 100 mjesta, gdje ovih dana posebno uživaju vinopije i vinoljupci na već tradicionalnim proslavama Martinja i krštenjima mošta u mlado vino, uz delicije s domaćega stola patku ili gusku s mlincima, mesa iz banjice, štrukle i gibanice… raznovrsnu ponudu jela od autohtonih namirnica ovoga kraja.

Vina OPG-a Crnko mogu se kupiti po popularnim cijenama u vinoteci u produžetku Suvenirnice Varaždinskih vijesti na središnjem varaždinskom trgu, Trgu kralja Tomislava, popularnom Korzu. Novootvorena vinoteka, koja u ponudi ima vina tridesetak vinara iz Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, kao i delicije poput meda i bučinog ulja, otvorena je radnim danom od 8 do 19 sati, a subotom do 13 sati.