Varteks sklopio posao proizvodnje visokokvalitetne odjeću za kinesko tržište, promjene i u Upravi Foto: Arhiva VV

Varteks sklopio posao proizvodnje visokokvalitetne odjeću za kinesko tržište, promjene i u Upravi

VV | 2.7.2019. u 10:42h | Objavljeno u Aktualno

U svrhu ujednačenog informiranja investitora, a s obzirom na do sada objavljene informacije o poslovanju Društva tijekom drugog kvartala, Uprava Društva objavljuje indicije o poslovanju.

- Prihodi od maloprodaje, prvenstveno vlastite mode, u drugom kvartalu ove godine bili su veći za 92% nego u prvom, i za 90% veći nego u drugom kvartalu prethodne godine. Na kraju polugodišta je Društvo imalo 30 prodajnih mjesta, za ti više nego na kraju polugodišta prethodne godine, od čega je nekoliko dućana zamijenjeno većima. Većina ovog rasta je stoga 'like-to-like', kako zbog većih volumena prodaje, tako i boljih ostvarenih marži – oglasili su se priopćenjem iz Uprave Varteksa.

Navode kako stoga ostvarena bruto dobit u maloprodaji raste brže od prihoda, i u drugom kvartalu je 98% veća nego prethodne godine.

- Na razini polugodišta je društvo ostvarilo 85% veći prihod u maloprodaji, uz 101% veću bruto dobiti. Da se radi o dugoročnom pomaku pokazuje i činjenica da je prihod od maloprodaje u prvom polugodištu 65% veći, a dobit od maloprodaje 89% veća, od prosjeka prethodnih pet godina. Istovremeno, Varteks Pro – subsidijar Društva koji proizvodi odjeću posebne namjene, radnu i korporativnu odjeću, nadoknadilo je većinu prihoda propuštenih u prvom kvartalu, a kod usluge šivanja za druge Društvo je uspjelo korigirati cijene kod glavnih klijenata i tako amortizirati porast troškova rada. S obzirom i na troškovno restrukturiranje provedeno prošle godine, Uprava procjenjuje da će drugi kvartal imati odličan ukupni financijski rezultat, te da će ukupni rezultat poslovanja za polugodište biti uvjerljivo najbolji u zadnjih deset godina, usprkos slabom prvom kvartalu, te tako jasno pokazati da strategija poslovnog preokreta u Društvu uspješno funkcionira – poručuju iz Uprave Varteksa.

Dodaju kako je ključan element strategije poslovnog preokreta je re-etabliranje maloprodaje vlastite mode.

- S obzirom na velik ostvareni rast usprkos značajnim slabostima portfelja u prvom kvartalu (počevši od veličine robnog fonda, odnosno količine proizvedene robe), predviđenom otvaranju nekoliko novih značajnih dućana, odličnoj izvedbi web dućana – koji ostvaruje svoje prve transakcije u zemlje EU, prvenstveno Sloveniju i Austriju, ali i prve transakcije u Francusku, Švedsku, Luksemburg i UK, snažnoj kolekciji za sezonu JZ 2019, Uprava očekuje daljnji rast u maloprodaji – ističu. .
Međutim, to je samo dio poslovne strategije koja uključuje i iskorištavanje trenda povratka proizvodnje složenih odjevnih predmeta u EU, tzv. nearhsoringa, kroz zadovoljavanje izazova brze mode i visoke kvalitete koju tvrtka nudi, a kako bi se klijentima nudile fleksibilne i stoga profitabilnije usluge šivanja.

- Primjerice, upravo smo dobili narudžbu za proizvodnju visokokvalitetnih odjevnih predmeta za kinesko tržište za jedan od vodećih modnih brendova. Unatoč značajnim pozitivnim promjenama, Društvu i dalje značajno nedostaje likvidnost, kako zbog naslijeđenih obaveza iz prethodnih razdoblja, tako i zbog obrtnog kapitala potrebnog za ekspanziju. Kako financijske institucije ne prate Društvo u dovoljnoj mjeri, ono i dalje ovisi o pozajmicama najvećeg dioničara – ističu iz Uprave poznate varaždinske tekstilne tvrtke.
Uz sve to, došlo je i do promjena u upravi. Od 1. srpnja Paško Vela više nije član Uprave te ga od 15. srpnja zamjenjuje kao član uprave za financije i opće poslove Damir Radmilović, koji dolazi s pozicije financijskog direktora Tiska.

Označeno u