Varteks prodaje bivšu tvornicu Levi’s i veći dio kompleksa u Varaždinu, gdje može biti i hotel Foto: Ilustracija/Pixabay

Varteks prodaje bivšu tvornicu Levi’s i veći dio kompleksa u Varaždinu, gdje može biti i hotel

IHR/Varaždinske vijesti | 26.11.2019. u 13:59h | Objavljeno u Aktualno

Varteks prodaje nekretinu u Novom Marofu u kojoj je bila tvornica Levi's, kao i veći dio svog poslovnog kompleksa u Varaždinu.  To je već ranije bilo najavljeno, no sada je proda i oglašena, a informacije se mogu dobiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

web_Varteks_Novi_Marof-1.jpg

Novi Marof

U oglasu za prodaju poslovno-proizvodnog kompleksa u Novom Marofu, odnosno nekadašnje tvornice Levi's Novi Marof, Varteks navodi da se radi o zemljištu površine 32.533 m2, čija je izgrađenost oko 33 posto. Naime, na njoj se nalazi više zgrada, i to proizvodna hala, distributivni centar i skladište, restoran te pomoćne zgrade, ukupne površine od 11.000 kvadrata.

-Poslovno-proizvodni kompleks stare tvornice LEVI'S nalazi se u Novom Marofu, neposredno uz Radničku cestu, koja je dio jugozapadne zaobilaznice užeg centra Grada Novog Marofa. Kompleks je udaljen od Varaždina 18 km (22 minute vožnje autom) a od Zagreba 66 km (50 minuta vožnje autom) uz mogućnost spajanja na autocestu Varaždin-Zagreb na udaljenosti od 3,5 km, navodi se u vezi lokacije.

Proizvodno poslovni kompleks nekadašnje tvornice Levi's, kako se naglašava, izuzetno je dobro lociran s obzirom na blizinu autoceste (ulaz Novi Marof), direktni izlaz na cestu Novi Marof-Zabok, kao i centru grada sa svim sadržajima.

-Radi duljeg nekorištenja, kao i neodržavanja, trenutno je zapušten, a građevine dijelom oštećene. Potrebno je generalno čišćenje sa sortiranjem i odvozom otpada. Što se tiče komunalne infrastrukture, priključci plina, vode, struje su u redu. Vanjska kanalizacija je u funkciji, a pretpostavka je i da podzemne instalacije (razvodi prema objektima) nisu oštećeni.
Vanjska i unutarnja hidrantska mreža u vrijeme korištenja zadovoljavale su sve tehničke zahtjeve. Pretpostavka je da su vodovi funkcionalni, ali je potrebno kompletirati opremu i provesti ispitivanja kao dokaz ispravnosti. Same građevine generalno trebaju rekonstrukciju. Potrebna je sanacija krovišta na većini građevina, a unutarnji zahvati ovise o budućoj namjeni. Osnovna konstrukcija kod svih građevina je većim dijelom očuvana, osim na cca 10-15 % dijela proizvodne hale građene u II fazi gdje je potrebna dodatna kontrola stropne konstrukcije.
Prilikom rekonstrukcije potrebno je ishoditi građevinsku dozvolu, a s obzirom na starost i nove tehničke propise, naročito one koji se odnose na toplinsku zaštitu i energetsku učinkovitost, biti će potrebno uskladiti stanje, navodi se.

U najboljem stanju su distributivni centar i skladište, koje je moguće u potpunosti osposobiti uz manje zahvate (uklanjanje pregradnih zidova, zamjena neadekvatne stolarije i bravarije) te završnim radovima, uz kontrolu elektroinstalacija i novim rješenjem grijanja. Kao skladište robe, koja ne zahtjeva dodatne uvjete sigurnosti, može se koristiti i odmah, dok se ne sanira ostali dio.

Varaždin

Kompleks Varteks u Varaždinu se prostire na 192.849 m2, a udaljen je svega 15 minuta pješice odnosno 1,2 km od pješačke zone centra grada. Omeđen je željezničkom prugom na sjeveru, Zagrebačkom ulicom na istoku, Varteksovom ulicom na jugu i lokalnom cestom na zapadu (paralelno s Biškupečkom ulicom).
- Na južnom dijelu kompleksa na kojem su aktivni pogoni Varteks će i u buduće nastaviti s proizvodnjom i stvaranjem tekstilnog razvojnog centra (čestice 3925/67 i 3925/69). Najveći dio građevina na kompleksu Varteks u kojima se u prošlosti proizvodila tkanina ne koristi se niti postoji namjera da će se koristiti jer Varteks više ne proizvodi tkanine. Stoga su te nekretnine na prodaju, ukazuje se.
Cijeli kompleks je mješovita zona na kojoj je moguće graditi trgovački centar i poslovne zgrade.
-Na cijelom kompleksu nalazi se osam trafostanica u vlasništvu Varteksa. Svi komunalni doprinosi su plaćani i čine veliku vrijednost. Sjeverni dio kompleksa imam veliku vrijednost zbog blizine centra grada dok zapadni dio ima veliki vrijednost jer je naslonjena na Zagrebačku ulicu, jednu od najvažnijih prometnica u Varaždinu. Zapadni dio je idealan za stanogradnju dok na južnom dijelu ostaje proizvodnja Varteksa. Kroz cijeli kompleks prolaze prometnice koje su zasebna čestica u vlasništvu Varteksa a vjerojatno će se u budućnosti rasparcelirati ovisno o razvoju kompleksa, najavljuje se.
U zapadnom dijelu nalaze se zgrade građene 1939. godine koje Varteks trenutno koristi kao upravne zgrade.
- Zgrade su vrlo kvalitetne s visokom arhitektonskom vrijednosti i idealne su kao poslovne zgrade, hoteli i lokali. Na kompleksu postoji veliki broj građevina koju uz sanaciju mogu bi u kraćem roku dovedene u kvalitetno stanje za gospodarsku aktivnost. Varteksov kompleks jedini je kompleks takve veličine, a tako blizu centra Varaždina. Na području kompleksa od 1918. godine posluje tekstilna industrija Varteks koje je kroz različita razdoblja širila proizvodnju tkanina i odjeće. U posljednjih dvadesetak godina Varteks je kontinuirano gubio poslovanje da bi krajem 2018. godine došao do pred bankrot. Danas Varteks ima viziju postati respektabilna modna kompanija u čemu trenutno bilježi fantastične rezultate, naglašava se na kraju.

web_Varteks_nekretnina_Varaždin_opis-2.jpg