Varkomu 22 mil. kuna za projekte u Klenovniku, B. Humu, Var. Toplicama i Jalžabetu

Napisao/la: -

Direktor varaždinskog Varkoma Marijan Cesarec u utorak je u Ministarstvu poljoprivrede potpisao četiri ugovora s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Riječ je o projektima koji su prijavljeni na natječaj za operaciju 7.2.1. "Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, čiji su korisnici javni isporučitelji vodnih usluga javne vodoopskrbe ili javne odvodnje.

Varkomu su sredstva odobrena za tri projekta vodoopskrbe i jednan uređaj za pročišćavanje otpadnih voda - projekti vodoopskrbe odnose se na općine Klenovnik i Breznički Hum te Grad Varaždinske Toplice, a uređaj za pročišćavanje je na području općine Jalžabet.

- U Brezničkom Humu riječ je o visokoj zoni u Šćepanju, a projekt je vrijedan gotovo 6,5 mil. kuna. Zatim je tu i visoka zona Klenovnik, vrijednosti 5 mil. kuna, a u Varaždinskim Toplicama projekt se odnosi na visoku zonu naselja Hrastovec Toplički, gdje vrijednost projekta iznosi 3,1 mil. kuna. Što se tiče uređaja za pročišćavanje otpadnih voda naselja Jalžabet, u izradi projektne dokumentacije i aplikaciji projekta na natječaj sudjelovala je stručna služba Općine Jalžabet - pojasnio je Cesarec.

Kroz projekte vodoopskrbe izgradit će se gotovo 30 km cjevovoda s pripadajućim precrpnim stanicama i vodospremnicima, a omogućit će se kvalitetna vodoopskrba za tisuću stanovnika, uglavnom ruralnog područja Varaždinske županije, gdje su uvjeti sustava i dobava pitke vode veoma zahtjevni.

- Ukupno će se u ova četiri projekta uložiti 22.073.770 kuna, što je značajno ulaganje u vodnu infrastrukturu na području naše županije. Važno je reći da ovdje jedinice lokalne samouprave nemaju obvezu sufinanciranja, već je riječ o bespovratnim sredstvima u 100-postotnom iznosu. Projekti su od velikog značaja jer su to ruralna područja koja bi ovakve projekte teško financirala iz vlastitih izvora, s obzirom na dužinu mreže, zahtjevne terene izgradnje, potrebu prepumpavanja i izgradnju vodosprema - istaknuo je Cesarec.

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.