Varkom konačno u plusu s 3,7 milijuna kuna dobiti i nema poskupljenja vode

| 14.2.2020. u 11:45h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Iza Varkoma je vrlo uspješna godina. Nakon tri godine gubitaka, u 2019. godini ostvareno je 127 milijuna kuna prihoda i 3,7 milijuna kuna dobiti, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja Varkoma za prošlu godinu.

Također je istaknuto da cijena vode neće rasti, a najveći izazovi koji predstoje Varkomu je usklađivanje sa zakonodavstvom, koje regulira vodno gospodarstvo, nastavak Aglomeracije i sanacija bala u Brezju.

- Nako tri godine, tijekom kojih je Varkom grupa, što je uključivalo i Aquatehniku, imala negativne rezultate, konačo smo došli do pozitivnog rezultata. Također, uspjeli smo preuzeti 48 milijuna kuna lokalne mreže i kanalizacije i dogovoriti 655 milijuna kuna ugovora u sklopu Aglomeracije. Varkom je jedina tvrtka u vodnome gospodarstvu na području Hrvatske koja ima zaključene sve sekundarne ugovore na Aglomeraciji Varaždin i Varaždinske Toplice. U kompletnoj aglomeraciji u Hrvatskoj najdalje smo došli i vrlo je izgledno da će završetak radova biti 2021. godine. Konačno su izvođači uspjeli uhvatiti ritam, a u tom smo dijelu imali najveće dvojbe. Samo su ovaj mjesec uspjeli napraviti gotovo 14 milijuna kuna realizacije, što je više nego prijašnjih mjeseci - ističe direktor Varkoma Željko Bunić koji je još jednom zamolio građane za strpljenje, poručivši da bi sve trebalo biti gotovo u sljedeće dvije godine.

U Varkomu ističu da neće doći do rasta cijene vode unatoč regulatornim i inflacijskim pritiscima.

- U nekim će drugim gradovima voda možda poskupjeti, ali u Varaždinu i na području koje opskrbljuje Varkom sigurno neće. Uspješno smo proveli restrukturiranje, a što se tiče druge priče oko gubitaka u mreži, Varkom ima dobro razvijen sustav mreže i naši su gubitci manji od onih koji bi mogli izazvati poskupljenje vode - pojašnjava Bunić.

Osim zakonodavstva, među glavnim izazovima u narednom razdoblju je nastavak radova na Aglomeraciji i zbrinjavanje bala u Brezju, pri čemu u Varkomu upozoravaju da na crpilištu Bartolovec, udaljenom 5 kilometara od bala, kontinuirano rastu vrijednosti nitrata, što zasad nije alarmantno.

- Želimo da se ove godine ostvari 50 posto svih ugovora u sklopu Aglomeracije i veliko je pitanje problem baliranog otpada. Varkom je nositelj Ugovora iz 2008. godine i prema nepravomoćnoj kaznenoj presudi taj je ugovor važeći, a prema stavu Vrhovnog suda sve je vraćeno na početak u parnici. Vlasnici MBO-a više su puta zatražili od Varkoma da se krene u riješavanje bala. Taj se otpad nalazi na plohi udaljenoj pet kilometara od Bartolovca, najvećeg vodocrpilišta. Na tom je crpilištu došlo do povećanja vrijednosti nitrata. To nije alarmantno i ne možemo tvrditi da je to zbog bala. Varkom će zamoliti Grad da riješi taj problem sam ili s Varkomom - rekao je Bunić.

U vezi toga i gradonačelnik Ivan Čehok napomenuo je da razine nitrata na tom vodocrpilištu kontinuirano rastu od 2007. godine, ali da su u razini u kojoj nisu štetni te da se ne može tvrditi da su uzrok tome bale. Također se osvrnuo na rezultate Varkoma u prethodnoj godini istaknuvši da povećanjem vrijednosti imovine Varkoma raste i vrijednost gradske imovine.

- U Hrvatskoj u sferi vodnoga gospodarstva nema tvrtke kao što je Varkom po količini ugovorenih i isplaćenih poslova u sklopu aglomeracije. U sustavu održivog vodnog gospodarstva ima najmanje gubitke u vodi, a po cijeni vode smo negdje u sredini na razini cijele zemlje. Tvrtka danas u aktivi ima preko milijardu kuna. Uzmete li da je Varkom u zadnje dvije godine povećao svoju vrijednost za 150 milijuna kuna, onda je jasno i da je vrijednost gradske imovine veća, čestitam direktoru i svim zaposlenicima - istaknuo je Čehok ponovivši da će Varaždin za koju godinu biti 100 posto prekriven svom potrebnom infrastrukturom, od prometnica i kanalizacije do optičke mreže.

Označeno u