Varaždinsko bučino ulje šampion izložbe Austriji, u Varaždinsku županiju stiglo čak šest zlatnih medalja Foto: Varaždinska županija

Varaždinsko bučino ulje šampion izložbe Austriji, u Varaždinsku županiju stiglo čak šest zlatnih medalja

Varaždinske vijesti | 5.2.2020. u 11:43h | Objavljeno u Aktualno

Proizvođači Varaždinskog bučinog ulja bili su uvjerljivo najbolji u međunarodnoj konkurenciji na svojem prvom inozemnom nastupu u Austriji. Ulje Vladimira Kurteka iz Šemovca proglašeno je u utorak, 4. veljače, pobjednikom 3. alpsko-jadranskog ocjenjivanja ulja (3. Alpe-Adria-Öl prämierung) u kategoriji bučinih ulja u St. Andräu u Koruškoj.

U Varaždinsku županiju stiglo je čak šest zlatnih medalja i dvije srebrne. Uz šampiona Vladimira Kurteka, zlatom su se okitili Andreja Petrović iz Varaždina, Darko Šipek iz Petrijanca, Stjepan Kolenko iz Vidovca, Jeronim Štorga iz Novoga Marofa i Uljara Agroprom Patrčević iz Petrijanca, dok su srebrne medalje osvojili Damir Crleni i Branko Vidaček.

- Ovo je ogroman uspjeh. Pred ocjenjivačkim sudom bilo je 11 bučinih ulja iz naše županije, dobili smo šest zlata i dva srebra, ali imamo i šampiona među bučinim uljima koja su bila najzastupljenija. Domaćini su komentirali da koruška ulja prestižu štajerska, a mi možemo dodati da ni štajerska ni koruška nisu ni blizu Varaždinskog bučinog ulja, što nije naš dojam, nego je to potvrdio ocjenjivački sud – rekao je župan Radimir Čačić, koji je na Izložbi bio i u svojstvu predsjednika Saveza Alpe – Adria.

Varaždinsko bučino ulje je prvo takvo ulje zaštićeno na razini Republike Hrvatske, a pokrenut je i postupak zaštite na razini Europske unije.

- S ponosom možemo reći da je vrhunska kvaliteta potvrđena upravo u Austriji, koja je najpoznatija po proizvodnji bučinih ulja. Imamo fantastičan proizvod u gastronomskom i zdravstvenom pogledu, koji postaje sve prepoznatljiviji. Očekujemo da će to biti potvrđeno i na sajmovima u Parizu i Bruxellesu. Sva ta priznanja će puno značiti za tržišni utjecaj i ugled, što se mora osjetiti i na cijenama, posebno zato što je na tržištu dio konkurencije koji ni približno ne odgovara kvaliteti varaždinskog premium ulja, a često se pod nazivom bučinog ulja prodaju čak i mješavine bez deklaracije. Čestitam svima koji su nastupili i osvojili medalje, a posebno pobjedniku – istaknuo je Čačić.

Šampion Vladimir Kurtek se na svojem obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu proizvodnjom bučinog ulja bavi gotovo 20 godina. Zanimljivo je da sve počelo proizvodnjom bučinih koštica koje je prodavao u Austriji, u kojoj je sada njegovo ulje proglašeno najboljim.

- Moram priznati da me je pobjeda iznenadila. Veliko nam je to priznanje za sav rad i trud koji ulažemo u proizvodnju i preradu bučinih koštica. Buču uzgajamo na osam hektara zemlje, a za uljem je potražnja sve veća, stižu narudžbe s Jadrana, a naše Varaždinsko bučino ulje odlazi i u inozemstvo – rekao je Vladimir Kurtek, koji je zahvalio Varaždinskoj županiji na podršci i svim aktivnostima na promoviranju Varaždinskog bučinog ulja.

Na uspjeh u Austriji ponosni su u udruzi Varaždinsko bučino ulje, koja okuplja 35 proizvođača. – Izložba u Klagenfurtu je prva u ovoj godini, a osvojili smo najviše zlatnih medalja. To je novi poticaj da i dalje mukotrpno radimo, učimo i proizvodimo bučina ulja najviše, premium kvalitete – rekao je predsjednik Udruge Matija Patrčević, u čijoj je uljari Agroprom Patrčević prerađeno šampionsko i još tri zlatna varaždinska bučina ulja.