Varaždinski obrtnici: Bez učinkovitijeg obrazovanja i dalje ćemo zaostajati

Napisao/la: -
Varaždinski obrtnici: Bez učinkovitijeg obrazovanja i dalje ćemo zaostajati Foto: VV arhiva / ilustracija

Sustav obrazovanja za obrtnička zanimanja te postojeći, ali i očekivani nedostatak kompetentnih radnika u obrtništvu među glavnim su temama o kojima se razgovaralo na radnom sastanku u Varaždinu, koji je nedavno organizirala Obrtnička komora Varaždinske županije.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec, državni tajnik u Mario Antonić, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac te glavna tajnica HOK-a Violeta Jelić.

"Trebamo što brža rješenja"

Predsjednik županijske Obrtničke komore Mario Milak izrazio je nezadovoljstvo sadašnjim stanjem.

- Strukovno obrazovanje pohađa dvije trećine hrvatskih srednjoškolaca i doista nije beznačajno što će se događati. Za transformaciju je na raspolaganju gotovo milijarda kuna europskog novca, stoga očekujemo dobra rješenja i sredstva koja će biti dodijeljena našoj županiji, jer u mnogočemu prednjačimo. O tome govori i činjenica da su, od 25 centara kompetentnosti u Hrvatskoj, Varaždinskoj županiji dodijeljena dva - Srednjoj školi Arboretum Opeka u Vinici i Medicinskoj školi u Varaždinu, a još jedan centar županija sama organizira, i to u Elektrostrojarskoj školi Varaždin - ukazao je Milak.

Osvrnuo se zatim na model dualnog obrazovanja.

- Riječ je o modelu u kojem uz škole aktivno sudjeluje i gospodarstvo. To je donekle i sad prisutno kroz JMO obrazovni sustav na temelju kojeg treba stvarati novi, učinkovitiji model. Sadašnji prijedlog prihvaćamo s rezervom, primjerice, da obrtnik uzima učenike na praksu, osigura im mentora, daje plaću, radni staž i aktivno gradi radnika za sebe, a nadležno ministarstvo pokriva nepoznat dio troškova - rekao je Milak.

Posebno je naglasio da od novog sustava strukovnog obrazovanja očekuju značajne promjene i kvalitetna, ali i što brža rješenja, jer bi sve ostalo značilo zaostajanje Hrvatske u gospodarskom razvoju te daljnji odlazak mladog i radno sposobnog stanovništva.

- Obrtnička komora Varaždinske županije ima vrlo dobru suradnju s partnerima - srednjim školama, Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Osobito uspješno surađujemo s Varaždinskom županijom, s kojom su i realizirani važniji projekti poput dogovaranja oko upisa u strukovna zanimanja, kampanje “Odaberi svoju školu”, organiziranog posjeta učenika osnovnih škola Varaždinske županije 3. Zagrebačkom obrtničkom sajmu i pilot projekta opremanja tehničke učionice u Osnovnoj školi Maruševec - napomenuo je Milak.

Problemi s FINA-om

Na sastanku je istaknuto da obrtnicima u posljednje vrijeme probleme stvara i postupak ovršne radnje i uloga Fine u tom procesu.

obrtnicka_komora_-_radni_sastanak_spancirfest.jpg

- Obrtnika se ovršuje po kratkom postupku, bez prethodne obavijesti. Blokira mu se poslovanje, on plaća visoke troškove ovršnih radnji, a do svojih sredstava dolazi teško ili nikako, i to za dugih 60 dana nakon okončanja postupka. Usto, početkom kolovoza FINA je temeljem Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima počela naplaćivati naknade za prisilnu provedbu na novčanim sredstvima, ali ne više dužnicima, već vjerovnicima, i to u nerealno visokim iznosima - rekao je Milak, dodavši kako takav model rezultira situacijom da se neke pravomoćne presude donesene u korist obrtnika, te zadužnice koje su obrtnici predali na provođenje FINA-i, uopće ne isplate predavati, jer je njihova mogućnost naplate od “problematičnih” dužnika minimalna.

Državni tajnik Mario Antonić je obećao svoj angažman u pronalaženju povoljnog rješenja ovog problema na državnoj razini.

Na sastanku je također spomenuto da je u odnosu na kraj prošle godine broj obrta u Varaždinskoj županiji povećan za njih 116.

- To je za nas značajno jer - nakon niza godina u kojima je broj obrta padao - ovo nam ulijeva optimizam. Nažalost, broj proizvodnih obrta je u padu (sedam manje), malo je povećan broj obrta u građevinarstvu (osam više), a najveće povećanje (86) bilježe uslužni obrti i intelektualne usluge, što samo potvrđuje nove gospodarske trendove - rekao je Milak.

Obrtnici: Tretiraju nas kao prevarante

Mali obrtnici u posljednje se vrijeme sve više žale na učestale kontrole i nadzore.

- Najviše je pritužbi na način i vrijeme kontrole, jer se provode kad je najveća gužva na štandu ili kućici. Upravo je njihov način rada specifičan, jer dolaze na manifestacije, dakle u određenim terminima i lokacijama, što je do izražaja došlo i na Špancirfestu. Obrtnici se zbog postupanje organa nadzora, kojima se prekida usluživanje kupaca, vrlo loše osjećaju, jer smatraju da ih se tretira kao prevarante, a ne odgovorne poduzetnike s poštenom namjerom poslovanja. Tako izloženi javnosti gube ugled i kupce koje ne mogu posluživati. Činjenica je da svi naši obrtnici imaju svoje adrese sjedišta i da se ih može kontrolirati u svako doba, kao i ukazivati na propuste u poslovanju, ili ih primjereno kazniti za nedopuštene radnje - ukazao je Milak.

Dodaje da ovaj problem otvara i pitanje rada na crno i nelojalne konkurencije s kojima se obrtnici bore.

- One koji rade u “ilegali” i direktno konkuriraju obrtniku s cijenom i upitnom kvalitetom proizvoda ili usluge, puno zahtjevnije je pronaći i sankcionirati, nego obrtnika s adresom, a jasno je kolika se šteta radi i obrtniku i gospodarstvu. Zbog toga pripremamo kampanju uz podršku lokalne samouprave i nadležnih službi, kako bismo ukazali na neprihvatljivost i štetnost takvih radnji - upozorio je Milak.

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.