Varaždinske Toplice neće povećavati porezni paušal za privatne iznajmljivače

| 17.1.2019. u 11:16h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždinske Toplice neće povisivati iznos paušalnog poreza za privatni smještaj te će on i dalje iznositi 150 kuna. Ovu odluku gradonačelnica Dragica Ratković iznijela je na sastanku s vlasnicima kuća za odmor, apartmana i drugih vrsta privatnog smještaja.

Naime, izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak definiran je i novi način određivanja paušalnog poreza za privatni smještaj, kuća za odmor i apartmana po krevetu, odnosno, smještajnoj jedinici u kampu za 2019. godinu.

Prema odredbama tog Zakona, svako predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave, a u ovom je slučaju to Grad Varaždinske Toplice, moraju obavezno donijeti odluku do 31. siječnja 2019. godine kojom će propisati visinu paušalnog poreza, a koja ne može biti manja od 150 kuna niti veća od 1500 kuna.

- Razvoj turističke ponude i potencijala nije moguć ako ih ne prate i smještajni kapaciteti. Stoga su nam mali iznajmljivači izuzetno važni. Povećanje paušala ne bi stvorilo značajniji priljev novaca u gradski proračun, dok bi s druge strane uzrokovalo dodatni namet već ionako preopterećenim privatnim iznajmljivačima, koji predstavljaju temelj razvoja turističke ponude Grada Varaždinskih Toplica. Zadržavanjem postojećeg iznosa paušala od 150 kuna doprinosimo razvoju našega turizma – zaključila je gradonačelnica Ratković nakon sastanka.

Da u Gradu nisu donijeli ovu odluku i o tome obavijestili Poreznu upravu, automatizmom bi se odredio novi iznos paušala od 750 kuna.

varazdinske_toplice.jpg