Varaždinska županija u prosincu zabilježila najveći pad cijena nekretnina Foto: VV arhiva/ilustracija

Varaždinska županija u prosincu zabilježila najveći pad cijena nekretnina

I.D./Varaždinske vijesti | 3.1.2017. u 20:27h | Objavljeno u Aktualno

Prema novom istraživanju portala Njuškalo.hr, provedenom na uzorku od 165.000 aktivnih oglasa u prosincu 2016. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju neznatni rast prema istom mjesecu prošle godine i mjesecu studenom.

Cijene stanova nastavljaju oporavak na godišnjoj i mjesečnoj razini, što je posebno vidljivo u Zagrebu i Splitu, ali i u turističkim centrima u priobalju.

Od najvećih gradova u Hrvatskoj, cijene stanova najviše rastu u Splitu te u Zagrebu, dva najveća grada u Hrvatskoj, Rijeka pokazuje nešto manji oporavak cijena, dok Osijek nastavlja sa stagnacijom cijena kvadrata stana.

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u županijama na priobalju tijekom prosinca niže nego u ljetnim mjesecima. Ipak, većina ih u tom dijelu Hrvatske nastavljaju s rastom cijena na godišnjoj razini.

Tako je i u Varaždinskoj županiji prosječna cijena kvadratnog metra u prosincu 2016., u odnosu na prosinac 2015. godine (2015. godine - 746 eura po metru kvadratnom, 2016. godine - 696 eura po metru kvadratnom) bila manja za 6,61 posto, što je ujedno i najveći pad prosječne cijene u odnosu na ostale županije u Hrvatskoj.

Međimurska županija je među rijetkim kontinentalnim županijama koja je u prosincu zabilježila oporavak cijena nekretnina na godišnjoj i mjesečnoj razini.

Kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno su i županije sa najnižim cijenama nekretnina općenito.

U prosincu 2016. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu - u Dubrovniku, Splitu i Zadru.  Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima grad Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata 428 eura.

Od najvećih gradova u Hrvatskoj, najveći pad cijena nekretnina pokazuje Vukovar s padom od 13 posto na godišnjoj razini te Bjelovar s padom od 9 posto. Prosječna cijena nekretnina u Varaždinu u prosincu prošle godine iznosila je 932 eura po kvadratnom metru, što je pad od 1,47 posto u odnosu na prosinac 2015. godine, kada je iznosila 945 eura.