Varaždinska, Međimurska i Bjelovarsko-bilogorska županija u projektu vrijednom gotovo milijun kuna

Varaždinske vijesti | 24.7.2018. u 15:10h | Objavljeno u Aktualno

Unaprijediti kvalitetu socijalnog dijaloga i poticati dijalog između tijela javne vlasti, poslodavaca i sindikata da bi se u konačnici djelovalo na gospodarski razvoj, zapošljavanje, ali i poboljšanje prava radnika i rast plaća, cilj je EU projekta triju županija, Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije.

Nositelj projekta pod nazivom „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“ je Bjelovarsko-bilogorska županija, dok su preostale dvije županije partneri.

Ukupna vrijednost projekta je 962.987,25 kuna, a u 100-postotnom iznosu se financira iz Europskog socijalnog fonda, istaknuto je na uvodnoj konferenciji projekta koja je održana u hotelu Central u Bjelovaru u ponedjeljak, 23. srpnja.

- Ovaj projekt vrijedan gotovo milijun kuna zamišljen je ambiciozno. Provest ćemo niz istraživanja, koja će obuhvatiti radne odnose i uvjete rada u sve tri županije. Uz to će biti održano niz edukacija i radionica. Naglasak će biti i na izmiriteljima, ljudima koji trebaju posredovati u socijalnom dijalogu, a koji će dobiti certifikate. Potpuno je jasno da županije kao tijela javne vlasti, sindikati i poslodavci moraju razgovarati za istim stolom o svim temama i stvarati atmosferu povjerenja koja je ključna za unapređenje gospodarstva i ekonomije – rekao je župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs.

Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin je napomenuo da Varaždinska županija itekako podupire takve aktivnosti, što potvrđuje i činjenica da je u ovom projektu partner, dok je nositelj EU projekta ZAKOS za održivi socijalni dijalog, koji se također već provodi.

- Gospodarsko-socijalna vijeća su važna i zato što omogućavaju poslodavcima i predstavnicima radnika da utječu na lokalne, regionalne, ali i nacionalne politike. Putem ovog projekta će se jačati komunikacijske, pregovaračke i miriteljske sposobnosti, što govori da socijalni dijalog nije jednostavan te da ga trebamo podići na još višu razinu. Koliko je Europskoj uniji to važno, jasno govori podatak da takve projekte financiraju u 100-postotnom iznosu – rekao je zamjenik Vugrin.

Na početnoj konferenciji u Bjelovaru bio je i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, a uz njega i brojni drugi sudionici iz triju županija. Projekt će se provoditi do 29. rujna 2019. godine.