Varaždin s pet srednjoeuropskih gradova sudjeluje u projektu cirkularne ekonomije

| 21.1.2019. u 11:15h | Objavljeno u Aktualno

Varaždin će biti dio europskog projekta čiji je cilj realizacija strategije i modela takozvane cirkularne ekonomije, u kojoj se otpad pretvara u sirovinu i na taj način dolazi do zatvaranja kruga tijekom proizvodnje.

Projekt nosi naziv CityCircle - Hubovi/akceleratori cirkularne ekonomije u perifernim urbanim centrima Centralne Europe, a u projektu sudjeluju gradovi srednje veličine iz Slovačke, Italije, Austrije, Slovenije i Njemačke. 

Projekt će u Varaždinu koordinirati Razvojna agencija Sjever - DAN, čiji je ravnatelj, Miljenko Ernoić, danas u Gradskoj vijećnici predstavio projekt.

- Uspostavit će se hubovi u manjim gradovima ali će biti povezani sa većim Sveučilištima. O kružnoj ekonomiji se puno govori ali primjene u Hrvatskoj gotovo da nema. Poput kruženja tvari u prirodi gdje je sve obnovljivo, tako se u cirkularnoj ekonomiji nečiji otpad pretvara u sirovinu. U hubovima će se okupiti predstavnici industrije i komunalnih poduzeća te će se pronaći modeli suradnje u kojima će svi ostvariti neki benefit. Kroz projekt će se izraditi lokalna strategija kružne ekonomije za šest gradova i to bi trebala biti podloga da se dođe do međunarodnog povezivanja jer možda naš otpad u EU predstavlja neku potrebu pa može doći do razmijene materijala koji su danas otpad - objasno je Ernoić princip funkcioniranja kružne ekonomije. Također je naglasio da danas u domaćoj industriji nema istraživanja i novih proizvoda, a da EU upravo kroz ovaj projekt financira istraživanje i razvoj.

Projekt će trajati do tri godine i u njemu sudjeluje 11 partnera, dok je nositelj projekta Tehnički fakultet iz Košica.

Gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je da su u Hrvatskoj najveći problem zbrinjavanje tekstila i plastike kao otpada i da se kroz ovaj projekt možda pronađu neki bolji modeli od dosadašnjeg koji predstavlja samo trošak.

- Varaždin je odabran kao jedan od šest srednjoeuropskih gradova u kojima bi se mogla uspostaviti kružna ekonomija. Prvi put ćemo u Hrvatskoj dobiti strategiju kružne ekonomije koju će financirati EU, jer treba priznati, Hrvatska ne može to sama napraviti - naglasio je Čehok.

Ukupne vrijednost projekta je oko dva milijuna eura, a budget Razvojne agencije Dan u projektu je 206.850 eura.