Varaždin domaćin međunarodnih radionica o tartufima te aromatičnom i ljekovitom bilju Foto: ilustracija / Pixabay

Varaždin domaćin međunarodnih radionica o tartufima te aromatičnom i ljekovitom bilju

Varaždinske vijesti | 9.12.2019. u 18:20h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Hrvatski šumarski institut u Varaždinu od 10. do 12. prosinca organizira dvije međunarodne radionice u sklopu projekta Incredible.

Prva radionica bit će otvorena u utorak 10. prosinca u 10 sati, u konferencijskoj dvorani hotela Turist. Pozdrave će sudionicima uputiti zamjenik župana Tomislav Paljak, a uz njega će na radionicama prisustvovati i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek, dok će Turistička zajednica Varaždinske županije predstaviti mogućnosti proširenja turističke ponude.

Prva radionica bavit će se gospodarenjem plantaža tartufa i razvojem mikosilvikulture. O tome će govoriti inozemni stručnjaci, kao što su Enrico Vidale iz Italije, José Antonio Bonet iz Španjolske, Flora Todesco iz Francuske, ali i domaći stručnjaci: Armin Mešić s Instituta Ruđer Bošković, Krunoslav Indir i Anton Brenko iz Hrvatskog šumarskog instituta, te Davor Gašpar.

Tema druge radionice, koja se održava 12. prosinca, je certifikacija i sljedivost aromatičnog i ljekovitog bilja. Svoje radove na tu temu predstavit će Kirsten Palme iz Austrije, Paschalina Chatzopoulou iz Grčke, Lamia Hamrouni iz Tunisa, te Anslema Penava i Igor Boršić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Jadranka Roša iz Hrvatskih šuma, Nevenka Ćelepirović i Marta Curman iz Hrvatskog šumarskog instituta, te Matija Volner. Facilitator obiju radionica biti će Steven Libbrecht iz Belgije.

I dok je organizator radionica Hrvatski šumarski institut, uz njega na projektu sudjeluje još 12 partnera iz Portugala, Španjolske, Francuske, Belgije, Italije, Grčke i Tunisa. Cilj projekta je povezivanje svih dionika lanaca vrijednosti i ubrzavanje komunikacije i razmjene znanja, od sakupljača i prerađivača, do znanstvenika i predstavnika zakonodavne vlasti. Na području mediteranskog bazena tako će se formirati pet međunarodnih mreža (iNet) koji će okupljati različite dionike koji se bave aromatičnim i ljekovitim biljem, gljivama i tartufima, divljim bobičastim i koštunićavim voćem, plutom i smolom.

IW_Mushroom_Croatia_-_agenda_hrv1.jpg

IW_Mushroom_Croatia_-_agenda_hrv2.jpg

IW_Mushroom_Croatia_-_agenda_hrv3.jpg

IW_Aromatics_Croatia_-_agenda_hrv_1.jpg

IW_Aromatics_Croatia_-_agenda_hrv_2.jpg

IW_Aromatics_Croatia_-_agenda_hrv_3.jpg