VAPAJ Vrlo loša godina za pčelare, uginule im i najjače pčelinje zajednice

| 12.8.2019. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

Izrazito loša klimatska godina i duga kišovita razdoblja koja su u doba cvatnje onemogućila normalnu ispašu pčela u pitanje su dovele njihovo preživljavanje. Stoga, da bi pčele uopće preživjele mnogi pčelari pribavljaju veće količine šećera, a čija nabavka u godini kada ne mogu proizvesti dovoljne količine meda, predstavlja značajan financijski izdatak. Članovi pčelarske udruge “Čmalico” s kojima smo popričali, a ujedno nam pokazali stanje košnica, navode kako je situacija izrazito loša.

- Okviri koji se nalaze u košnicama trebali bi biti puni pčela. To nije zadovoljavajuće stanje legla za ovaj period godine i to je dokaz da su pčele u vrlo lošoj situaciji. Nema ni mednog vijenca na okviru. Sve je prazno. Ima nešto legla, ali kompletna situacija je vrlo žalosna - složili su se Mihalj Car dopredsjednik i Milan Vukovski tajnik Pčelarske udruge Čmalico iz Bednje koji su pozvali gradove i općine u sklopu kojih Udruga djeluje da pomognu u nabavci šećera za pčelare sa svog područja.

- Na tim sam košnicama planirao proizvoditi matičnu mliječ i cijelu godinu sam ih prihranjivao, i eto na kraju nemam ništa - komentira Vukovski. Navodi da je barem 40 tisuća pčela potrebno u jednoj zajednici da bi postojala produktivnost. Svojim je pčelama u zadnja dva tjedna dao već 300 kilograma šećera i još će im dati toliko da bi uopće te pčele preživjele zimu. Iz Udruge kažu da su se u proljeće pčele prije digle zbog naglog zatopljenja i onda je došlo 12 dana zahlađenja s kišom i tada je velik broj pčela uginulo od gladi.

- Meni su najjače zajednice tada uginule, a one koje su preživjele od njih ove godine nema koristi - kaže Vukovski.

S kojim se problemima pčelari ove godine susreću čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...