Uzgajivači peradi saznali kako unaprijediti peradarsku proizvodnju i postati konkurentan

Radi unapređenja peradarske proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima danas je u Skupštinskoj dvorani Županijske palače održana prva ovogodišnja edukacija koju Varaždinska županija organizira s Agronomskim fakultetom u Zagrebu i Hrvatskim veterinarskim institutom.

Kako unaprijediti peradarsku proizvodnju, podići konkurentnost OPG-ova, uvesti nove tehnologije povezane s dobrobiti peradi, zašto slobodni uzgoj donosi dodatnu vrijednost i kako uvođenjem menadžmenta uzgoja povećati prodaju mesa i jaja, samo su neke od tema o kojima su govorili stručnjaci Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Profesor Zlatko Janječić tako se osvrnuo na trendove u peradarskoj proizvodnji.

-Želimo uzgajivačima ukazati na nove mogućnosti koje mogu imati na svojim gospodarstvima, a što se tiče izravne prodaje proizvoda i samog plasmana proizvoda. Ukazat ćemo im i na bolesti koje mogu očekivati u peradarskoj proizvodnji i kako te bolesti prepoznati te na vrijeme liječiti. Smatramo da uzgajivači nisu dovoljno informirani zato ćemo prvo održati edukacije, ali slijedi i obilazak proizvođača. Kada na terenu vidimo kakva je situacija organizirat ćemo novi ciklus predavanja te imamo u planu napisati i priručnik koji će olakšati uzgajivačima rad – kaže Janječić.

Posebna pozornost skrenula se na važnost očuvanja uzgoja zagorskog purana, kokoši hrvatica i dravske guske, izvornih hrvatskih pasmina peradi pri čemu će Županija provesti konkretnu mjeru, plasman i promociju kvalitete proizvoda na lokalnim i državnim manifestacijama.

Ovom je edukacijom započeo projekt naziva "Edukacijom, novim tehnologijama i organizacijom do konkurentne peradarske proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Varaždinskoj županiji", koji će trajati dvije godine.

Projekt je pokrenut s obzirom na značajnu zastupljenost peradarske proizvodnje na OPG-ovima u Varaždinskoj županiji, a ciljem unapređenja i podizanja konkurentnosti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

- Radi se o prijenosu znanja ili kako bi rekli naši stari učimo dok smo živi. Prilika je ovo da se pozovu drugi. Moraju se samo javiti u Županiju. Edukacija nije izrasla sama od sebe već je rezultat provedenih istraživanja. Primjetili smo istraživanjem kako povećati reprodukciju, prirast, poboljšati hranidbu, držanje peradi –rekao je Vincek, dodajući da će u sklopu projekta stručnjaci obilaziti poljoprivredna gospodarstva i na licu mjesta savjetovati uzgajivače.

Na važnost edukacije osvrnuo se i zamjenik župana Tomislav Paljak naglašavajući važnost edukacije.

- Po našim evidencijama imamo oko 100 OPG-ova koji se bave uzgojem peradi. Međutim znamo da ima puno gopodarstava koji nisu registrirani i sigurno će im ova edukacije dobro doći. Želimo povećati proizvodnju i sagledat nove mogućnosti u smislu novih tehnologija. Varaždinska županija prati te trendove te želimo želimo napraviti iskorak u smislu intenzivirnaja veće proizvodnje, odnosno pomoći ljudima da se snađu da vide što sve mogu koristiti i na koji način mogu biti uspješniji u onome čime se bave – rekao je Paljak.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.