Uzgajivači peradi saznali kako unaprijediti peradarsku proizvodnju i postati konkurentan

J.Š./Varaždinske vijesti | 14.2.2020. u 16:45h | Objavljeno u Aktualno

Radi unapređenja peradarske proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima danas je u Skupštinskoj dvorani Županijske palače održana prva ovogodišnja edukacija koju Varaždinska županija organizira s Agronomskim fakultetom u Zagrebu i Hrvatskim veterinarskim institutom.

Kako unaprijediti peradarsku proizvodnju, podići konkurentnost OPG-ova, uvesti nove tehnologije povezane s dobrobiti peradi, zašto slobodni uzgoj donosi dodatnu vrijednost i kako uvođenjem menadžmenta uzgoja povećati prodaju mesa i jaja, samo su neke od tema o kojima su govorili stručnjaci Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Profesor Zlatko Janječić tako se osvrnuo na trendove u peradarskoj proizvodnji.

-Želimo uzgajivačima ukazati na nove mogućnosti koje mogu imati na svojim gospodarstvima, a što se tiče izravne prodaje proizvoda i samog plasmana proizvoda. Ukazat ćemo im i na bolesti koje mogu očekivati u peradarskoj proizvodnji i kako te bolesti prepoznati te na vrijeme liječiti. Smatramo da uzgajivači nisu dovoljno informirani zato ćemo prvo održati edukacije, ali slijedi i obilazak proizvođača. Kada na terenu vidimo kakva je situacija organizirat ćemo novi ciklus predavanja te imamo u planu napisati i priručnik koji će olakšati uzgajivačima rad – kaže Janječić.

Posebna pozornost skrenula se na važnost očuvanja uzgoja zagorskog purana, kokoši hrvatica i dravske guske, izvornih hrvatskih pasmina peradi pri čemu će Županija provesti konkretnu mjeru, plasman i promociju kvalitete proizvoda na lokalnim i državnim manifestacijama.

Ovom je edukacijom započeo projekt naziva "Edukacijom, novim tehnologijama i organizacijom do konkurentne peradarske proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Varaždinskoj županiji", koji će trajati dvije godine.

Projekt je pokrenut s obzirom na značajnu zastupljenost peradarske proizvodnje na OPG-ovima u Varaždinskoj županiji, a ciljem unapređenja i podizanja konkurentnosti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

- Radi se o prijenosu znanja ili kako bi rekli naši stari učimo dok smo živi. Prilika je ovo da se pozovu drugi. Moraju se samo javiti u Županiju. Edukacija nije izrasla sama od sebe već je rezultat provedenih istraživanja. Primjetili smo istraživanjem kako povećati reprodukciju, prirast, poboljšati hranidbu, držanje peradi –rekao je Vincek, dodajući da će u sklopu projekta stručnjaci obilaziti poljoprivredna gospodarstva i na licu mjesta savjetovati uzgajivače.

Na važnost edukacije osvrnuo se i zamjenik župana Tomislav Paljak naglašavajući važnost edukacije.

- Po našim evidencijama imamo oko 100 OPG-ova koji se bave uzgojem peradi. Međutim znamo da ima puno gopodarstava koji nisu registrirani i sigurno će im ova edukacije dobro doći. Želimo povećati proizvodnju i sagledat nove mogućnosti u smislu novih tehnologija. Varaždinska županija prati te trendove te želimo želimo napraviti iskorak u smislu intenzivirnaja veće proizvodnje, odnosno pomoći ljudima da se snađu da vide što sve mogu koristiti i na koji način mogu biti uspješniji u onome čime se bave – rekao je Paljak.