U najstarijoj uljari u Varaždinskoj županiji već četvrta generacija proizvodi bučino ulje

Jelena Šaško | 23.1.2017. u 18:27h | Objavljeno u Aktualno

Tikva je jednogodišnja zeljasta biljka poznata već 3.700 godina. U sjevernom dijelu Hrvatske najzastupljenije su sorte Gleisdorfska golica, Štajerska golica i sorta Wies, a bez obzira na vrstu, tikve se najčešće uzgajaju radi koštica jer sadrže oko 40 do 50 posto ulja za koje je u zadnje vrijeme otkriveno da ima zdravstvenu vrijednost, budući da blagotvorno utječe na zdravlje, osobito rad prostate, kao i hormonalnu regulaciju, ali i probavu.

S time nas je upoznao vlasnik najstarije vidovečke uljare Mladen Županić, koji polako prenosi svoje znanje o ulju na svoga sina. Uljara obitelji Županić počela je s radom davne 1936. godine, pa je i najstarija uljara na području Varaždinske županije.

- Počela je s radom u sklopu žitnog mlina, tako da se na istoj lokaciji mljelo brašno i radila uslužna proizvodnja ulja do 1955. godine. Nakon te godine se pogon mlina i uljare preselio na današnju lokaciju, dok 1980. godine prestaje s radom žitni mlin, pa se ukupni kapacitet podređuje uslužnoj preradi koštica tikve. Dugogodišnjim ulaganjem u mehanizaciju i infrastrukturu, pogon uljare uređen je u cjelinu koja odgovara svim zakonima i pravilnicima o proizvodnji prehrambenih proizvoda, tako da se obiteljska tradicija prožima kroz tri generacije obitelji Županić - objasnio je.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinkih vijesti

Označeno u