Umjesto u izolaciju, vozači na području naše županije obavezni ići u karantenu hotela Trakošćan

MGA/VV | 18.3.2020. u 13:00h | Objavljeno u Aktualno

Počevši od 15. ožujka vozači kamiona koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz zemlje koja je označena kao zemlja posebnog rizika više ne mogu ići u kućnu samoizolaciju nego isključivo u karantenu.

Prostor karantene može im osigurati poslodavac, ali uz ispunjavanje određenih uvjeta, ili poslodavac treba najaviti dolazak vozača u karantenu koju organiziraju županijski centri civilne zaštite na za to posebno određenim lokacijama. Za Varaždinsku županiju određeno je da to bude hotel Trakošćan, dok je u Čakovcu, primjerice, za tu namjenu predviđen hotel Park.

Prema informacijama koje smo dobili iz Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika, situacija se mijenja iz dana u dan te iz sata u sat. S obzirom na izvanredne okolnosti, oni sami često moraju provjeravati informacije iz više izvora kako bi mogli prenijeti točne i aktualne upute svojim članovima koji još uvijek voze izvan Hrvatske.

U tekstu Odluke o izmjeni Odluke o posebnoj sigurnosnoj mjeri izolacije osoba u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru od 16. ožujka naveden je popis zemalja, iz kojih dolazi putnik ili vozač kamiona, za koje je obavezna izolacija (u slučaju putnika) ili karantena (koja je propisana kao poseban režim za vozače teretnih vozila) nakon povratka.

Na tom popisu je, prema zadnjim dostupnim informacijama, 56 zemalja te popis jučer još uvijek nije uključivao Mađarsku i cijelu Sloveniju, ali se i to neprestano mijenja, napominju u Udruzi, te pojašnjavaju proceduru.

- Poslodavac treba najaviti pozivom na Županijski stožer civilne zaštite dolazak vozača u županijski zbirni centar tj. u karantenu, koja je u slučaju Varaždinske županije hotel Trakošćan. Na toj se lokaciji može primiti 37 ljudi, pa je pitanje, što kad se kapaciteti popune. Vozači koji su u tom posebnom režimu karantene iz istoga  izlaze samo u svrhu nastavka rada,  i pri povratku se opet vraćaju u karantenu. Ako do novog utovara treba proći do 24 sata, tada ne moraju ići u karantenu nego mogu boraviti u svome kamionu, ali bez doticaja s drugima - pojašnjavaju u Udruzi.

Tako primjerice vozač koji ima prekid rada do 24 sata mora biti za to vrijeme unutar vlastitog vozila, te se na taj način svojevrsno pridržavati tog karantenskog režima – koristi sanitarne čvorove primjenjujući sve mjere samozaštite, ne ulazi u kafiće / restorane, već naručuje obrok da mu se dostavi: dakle, maksimalno izbjegava kontakt s drugim osobama prema postojećim uputama HZJZ-a.

Na pitanje, jesu li već krenula otpuštanja radnika-vozača, iz Udruge kažu da zapravo sami vozači najavljuju otkaze tj. ne žele voziti izvan Hrvatske jer im teško pada takva odluka prema kojoj više ne mogu ići u kućnu samoizolaciju za vrijeme kada ne rade, nego u karantenu.

- U međuvremenu je stigla, zasad samo usmena odluka, prema kojoj vozači, koji imaju postojeće rješenje o samoizolaciji koje je izdavano prema staroj proceduri, a koja primjenom karantenskog sustava više ne vrijedi, mogu nastaviti voziti uz primjenu karantenskog sustava, a Rješenje će im se poništiti u trenutku napuštanja RH. Za sve vozače koji dakle imaju postojeća rješenja o samoizolaciji, a žele nastaviti raditi u novom karantenskom sustavu, potrebno je dostaviti podatke o postojećoj samoizolaciji, te se pozivaju svi prijevoznici čiji vozači žele iskoristiti tu mogućnost da se jave svojoj Komori, a članovi Udruge neka se jave Udruzi. Vodstvo Udruge se želi ovim putem ponovno zahvaliti svim vozačima koji rade u ovim iznimno teškim uvjetima, te osiguravaju protok roba i normalno funkcioniranje opskrbe hranom i lijekovima - poručuju iz Udruge.