U Županijskoj palači 20. veljače 1. znanstveni skup o Varaždinskom bučinom ulju

Koje su sve zdravstvene blagodati Varaždinskog bučinog ulja, prirodnog antioksidansa, a koji su izazovi i mogućnosti kad je u pitanju vrhunska kvaliteta bučinoga ulja? To su pitanja na koja će u četvrtak, 20. veljače, u Skupštinskoj dvorani Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu odgovore dati ugledni hrvatski znanstvenici.

Prvi znanstveni skup posvećen Varaždinskom bučinom ulju počet će u 10 sati, a organiziraju ga Varaždinska županija i udruga Varaždinsko bučino ulje s ciljem istraživanja i vrednovanja bučinog ulja kao iznimnog proizvoda u zdravstvenom i gastronomskom smislu.

O zdravstvenim blagodatima bučinoga ulja govorit će prof. dr. sc. Ivančica Delaš s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a o bučinom ulju kao prirodnom antioksidansu dr. sc. Srećko Valić s Instituta Ruđer Bošković. O vrhunskoj kvaliteti bučinog ulja te izazovima i mogućnostima, predavanje će održati izv. prof. dr. sc. Sandra Balbino s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

O povijesti proizvodnje varaždinskog bučinog ulja govorit će mr. sc. Roman Ozimec iz Društva za istraživanje i očuvanje prirodne raznolikosti Hrvatske ADIPA, a znanstveni skup će zaključiti Davor Hostić, dipl. ing. preh. tehnologije iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole u Varaždinu, koji će održati predavanje o nutricionizmu i tradiciji spremanja autohtonih jela varaždinskoga kraja.
Ulaz na znanstveni skup je besplatan.

PROGRAM ZNANSTVENOG SKUPA „VARAŽDINSKO BUČINO ULJE“

10:00 Pozdravna riječ domaćina

10:15 - 10:35 Zdravstvene blagodati bučinoga ulja
prof. dr.sc. Ivančica Delaš, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

10:40 - 11:00 Bučino ulje - prirodni antioksidans
dr. sc. Srećko Valić, Institut Ruđer Bošković

11:05 - 11:25 Vrhunska kvaliteta bučinog ulja - izazovi i mogućnosti
izv. prof. dr. sc. Sandra Balbino, Prehrambeno-biotehnološki fakultet,
Sveučilište u Zagrebu

11:30 - 11:50 Povijest proizvodnje varaždinskog bučinog ulja
mr. sc. Roman Ozimec, ADIPA - Društvo za istraživanje i očuvanje
prirodoslovne raznolikosti Hrvatske

11:55 - 12:15 Nutricionizam i tradicija spremanja autohtonih jela varaždinskoga kraja
dipl. ing. preh. teh. Davor Hostić, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola
u Varaždinu

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.