U Vladi predstavljene mjere pomoći gospodarstvu: Cilj je očuvanje radnih mjesta, plaća i likvidnosti

Napisao/la: MGA/VV -
U Vladi predstavljene mjere pomoći gospodarstvu: Cilj je očuvanje radnih mjesta, plaća i likvidnosti Foto: Vlada.gov.hr

U tijeku je sjednica Vlade na kojoj su među glavnim točkama mjere pomoći građanima i gospodarstvu zbog koronavirusa.

Premijer Andrej Plenković najavio je izmjene zakona i mjere koje će se donositi sljedećih dana, a među njima je i davanje većih ovlasti Stožeru civilne zaštite.

Također je najavio da bi sljedećih dana moglo doći do privremenog ograničenja radnog vremena trgovina, ugostiteljskih i uslužnih djelatnosti, kinodvorana, teretana te do obustave rada trgovačkih centara.

Predstavljene su i gospodarske mjere koje su uglavnom usmjerene na odgodu plaćanja javnih davanja poreznih obveznika, što uključuje porez na dohodak, prirez i doprine, i to na razdoblje za tri mjeseca. Time se želi osigurati likvidnost gospodarstva, a premijer je kazao da imaju spremnost banaka da osiguraju obrtna sredstva i sredstva za reprogramiranje kredita.

- Preporuka je da u ovom razdoblju nema ovrha ni deložacija - istaknuo je Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je set od 63 mjere. 

- Cilj ovoga seta mjera je očuvanje radnih mjesta, isplatu plaća i umanjivanje šteta koronavirusa, koja je već vidljiva. Ove su mjere u skladu s onime što se poduzima i u drugim zemljama Europske unije - kazao je Marić.

Nakon tri mjeseca odgode plaćanja poreza na dohodak, poreza na dobit i doprinose, moguća su još tri mjeseca odgode i kasnije obročna otplata.

- Jedna od mjera je moratorij na obveze putem HBOR-a ili komercijalnih banaka i mogućnost odobravanja kredita kroz likvidnost i reprograma postojećih i novih obveza. Sljedeće je pitanje kredita građana kojima bi se omogućila odgoda plaćanja kreditnih obveza na rok od 3 mjeseca - rekao je MArić.

Iz Ministarstva gospodarstva najavljeno je da su reprogrami i moratoriji na kredite, odobrenje novih kredita za likvidnost i garancija u okviru garantnog fonda osiguranja izvoza neke od prvih mjera pomoći gospodarstvu.

Ministar je uoči sjednice Vlade izjavio da će premošćivanje 'likvidonosnog jaza' ići na račun državnog proračuna, a jedinicama lokalne samouprave bit će ostavljena mogućnost da svojim mjerama olakšaju građanima i poduzetnicima.

- Sve će što se tiče ovog likvidonosnog jaza, u smislu javnih davanja, ići će na račun središnjeg proračuna jer smo procijenili da središnja država može lakše doći do tih likvidnih sredstava nego pojedine lokalne jedinice - rekao je Marić.

Lokalna samouprava stoga ne bi trebala imati problema u smislu likvidnosti, no Marić napominje da se istovremeno, izmjenama općeg poreznog zakona, stvaraju preduvjeti njima i svima ostalima koji prikupljaju javna sredstva da pristupe takvim mjerama, no bez ikakvih naredbi ili instrukcija.

- Siguran sam da će mnoge lokalne jedinice slijediti naš primjer i u okviru svojih mogućnosti posezati za dodatnim mjerama olakšavanja poduzetnicima i građanima na njihovom području. Jako je važno održati likvidnost sustava i održati radna mjesta i plaće - ističe Marić uz napomenu da neki poslodavci već otpuštaju radnike, a želja je da se to ne događa.

Iako pojedine zemlje uvode mjere zatvaranja svojih granica, u smislu kretanja ljudi, no zbog važnosti uloge gospodarstva za funkcioniranje društva, Marić ističe da tijek opskrbe i pravovremene distribucije robe mora funkcionirati, pri čemu pohvaljuje sve koji u tome sudjeluju - od vozača kamiona do blagajnica.

Također je poručio da moramo mijenjati hrvatski gospodarski model i cijeli naš mentalni sklop u smislu da moramo jačati svoju samodostatnost jačanjem domaće proizvodnje.

Osim toga, poručio je da, što se proračuna tiče, mirovine nisu upitne.

Napominje da su međunarodne financijske institucije, poput EIB-a, EBRD-a, Svjetske banke, Razvojne banke Vijeća Europe, maksimalno usredotočene na problem, i da je s njihovim predstavnicima proteklih dana održao više razgovora i kako se tu "otvara jako puno mogućnosti".

Upitan o traženju pomoći od MMF-a, Marić kaže da smo danas članovi EU-a i kako nam primarne adrese za financiranje trebaju biti postojeći europski fondovi, kao i novi koji se najavljuju. Upitan pak ako EU zatraži pomoć MMF-a, hoće li Hrvatska biti dio toga, Marić je odgovorio: "O tome ćemo sve razgovarati".

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.