U Varteksu, koji je u 3. kvartalu imao gubitak 7 mil. kn, najavljuju bolje poslovanje i prodaju imovine Foto: Krešimir Đurić

U Varteksu, koji je u 3. kvartalu imao gubitak 7 mil. kn, najavljuju bolje poslovanje i prodaju imovine

vv | 6.11.2019. u 11:22h | Objavljeno u Aktualno

Iako je u trećem kvartalu ostvarila prihode od 38,5 milijuna kuna, što je četiri više nego u isto vrijeme prošle godine, Varteks Grupa opet je imala konsolidirani gubitak od 7,1 milijuna kuna, dok je prethodne godine u istom razdoblju gubitak iznosio 9,6 milijuna kuna.

Poslovanje Varteksa, kako se napominje u međuizvješću koje potpisuje predsjednik uprave Nenad Bakić, cikličnog je karaktera, sa slabijim ostvarenjem u trećem kvartalu kako zbog značajno manje maloprodaje i propuštenih prihoda od usluga za druge, tako i zbog kolektivnog godišnjeg odmora.

Prihodi od usluga, tj. proizvodnje za druge, manji su od planiranih, i to zbog manjeg ostvarenog broja radnih sati, ali i zbog veće proizvodnje za vlastite potrebe.

- Glavni biznis Varteksa ponovo postaje vlastita moda i maloprodaja. U 3. kvartalu otvorili smo prodajno mjesto u Tower centru u Rijeci, a u City Center One East prešli smo na veće prodajno mjesto. Prihodi maloprodaje su u trećem kvartalu bili 18,1 milijuna kn, odnosno 71 posto veći nego u istom kvartalu prošle godine, a zbog nešto veće prosječne marže, bruto dobit u maloprodaji je u odnosu na isti kvartal bila 74 posto veća nego prošle godine, naglašavaju u Varteksu.

Posebno napominju da su korekcijom cijena prema glavnim klijentima uspjeli amortizirati porast troškova rada u uslugama.

- Promjenom u poslovanju i načinu obraćanja prema radnicima, Varteks je uspio minimizirati odljev radne snage, a rast troška plaća kompenzirati većom proizvodnom efikasnošću i većim cijenama kako prema klijentima u šivanju za druge, tako i u vlastitoj maloprodaji, ukazuju.

Proizvodnja specijalne i radne odjeće (Varteks Pro) u trećem kvartalu je ostvarila 1,8 m kuna prihoda manje od plana, što se planira nadoknaditi u 4. kvartalu.

- Nakon vrlo dobrog ostvarenja u 2. kvartalu, uslijedilo je slabije ostvarenje u trećem kvartalu, no očekujemo značajno bolji rezultat u 4. kvartalu, koji je i inače ciklički jak kvartal. U četvrtom kvartalu Uprava očekuje bitno bolji rezultat od prošlogodišnjeg, s obzirom na odličnu pripremu sezone u smislu kvalitete i količine proizvedenog robnog fonda, uspješan povratak branda s dosadašnjim rastom maloprodaje od skoro 70 posto, značajne planirane i već ostvarene promotivne aktivnosti, i dalje očekujemo vrlo dobar zadnji kvartal, navode u Varteksu.

Osim pozitivnog poslovanja, koje se očekuje u 4. kvartalu, Varteks očekuje i dodatne novčane priljeve iz prodaje nekretnina društva, koje se ne koriste u proizvodnim procesima.

- Najznačajniji teret i rizik i dalje ostaje značajno narušena likvidnost. Redovitost podmirenja obaveza, između ostalog, osigurao je i dodatni kratkoročni plasman nove poslovne banke. Likvidnost je značajno narušena iz dva razloga: stalno dospijeće kratkoročnih obaveza iz prethodnih razdoblja te potreba za obrtnim kapitalom nužnim za generiranjem prihoda i dobiti u maloprodaji i pripreme sezone jesen-zima 2019. Najveći dioničar Društva je kroz dodatno davanje beskamatnih pozajmica u prvom polugodištu 2019. dodatno osigurao 15,9 mil. kn, dok je nova poslovna banka osigurala 10 mil. kn (stanje na 31. prosinca 2018. godine je bilo 30,1 mil. kn). Uprava radi i na dugoročnom rješavanju likvidnosti i zaduženosti Društva kroz monetiziranje nekretnina Društva, a u prvom redu nekretnine na lokaciji sjedišta Društva u Varaždinu, ukazuju u Varteksu.