U Varteksu, koji je u 3. kvartalu imao gubitak 7 mil. kn, najavljuju bolje poslovanje i prodaju imovine

Napisao/la: vv -
U Varteksu, koji je u 3. kvartalu imao gubitak 7 mil. kn, najavljuju bolje poslovanje i prodaju imovine Foto: Krešimir Đurić

Iako je u trećem kvartalu ostvarila prihode od 38,5 milijuna kuna, što je četiri više nego u isto vrijeme prošle godine, Varteks Grupa opet je imala konsolidirani gubitak od 7,1 milijuna kuna, dok je prethodne godine u istom razdoblju gubitak iznosio 9,6 milijuna kuna.

Poslovanje Varteksa, kako se napominje u međuizvješću koje potpisuje predsjednik uprave Nenad Bakić, cikličnog je karaktera, sa slabijim ostvarenjem u trećem kvartalu kako zbog značajno manje maloprodaje i propuštenih prihoda od usluga za druge, tako i zbog kolektivnog godišnjeg odmora.

Prihodi od usluga, tj. proizvodnje za druge, manji su od planiranih, i to zbog manjeg ostvarenog broja radnih sati, ali i zbog veće proizvodnje za vlastite potrebe.

- Glavni biznis Varteksa ponovo postaje vlastita moda i maloprodaja. U 3. kvartalu otvorili smo prodajno mjesto u Tower centru u Rijeci, a u City Center One East prešli smo na veće prodajno mjesto. Prihodi maloprodaje su u trećem kvartalu bili 18,1 milijuna kn, odnosno 71 posto veći nego u istom kvartalu prošle godine, a zbog nešto veće prosječne marže, bruto dobit u maloprodaji je u odnosu na isti kvartal bila 74 posto veća nego prošle godine, naglašavaju u Varteksu.

Posebno napominju da su korekcijom cijena prema glavnim klijentima uspjeli amortizirati porast troškova rada u uslugama.

- Promjenom u poslovanju i načinu obraćanja prema radnicima, Varteks je uspio minimizirati odljev radne snage, a rast troška plaća kompenzirati većom proizvodnom efikasnošću i većim cijenama kako prema klijentima u šivanju za druge, tako i u vlastitoj maloprodaji, ukazuju.

Proizvodnja specijalne i radne odjeće (Varteks Pro) u trećem kvartalu je ostvarila 1,8 m kuna prihoda manje od plana, što se planira nadoknaditi u 4. kvartalu.

- Nakon vrlo dobrog ostvarenja u 2. kvartalu, uslijedilo je slabije ostvarenje u trećem kvartalu, no očekujemo značajno bolji rezultat u 4. kvartalu, koji je i inače ciklički jak kvartal. U četvrtom kvartalu Uprava očekuje bitno bolji rezultat od prošlogodišnjeg, s obzirom na odličnu pripremu sezone u smislu kvalitete i količine proizvedenog robnog fonda, uspješan povratak branda s dosadašnjim rastom maloprodaje od skoro 70 posto, značajne planirane i već ostvarene promotivne aktivnosti, i dalje očekujemo vrlo dobar zadnji kvartal, navode u Varteksu.

Osim pozitivnog poslovanja, koje se očekuje u 4. kvartalu, Varteks očekuje i dodatne novčane priljeve iz prodaje nekretnina društva, koje se ne koriste u proizvodnim procesima.

- Najznačajniji teret i rizik i dalje ostaje značajno narušena likvidnost. Redovitost podmirenja obaveza, između ostalog, osigurao je i dodatni kratkoročni plasman nove poslovne banke. Likvidnost je značajno narušena iz dva razloga: stalno dospijeće kratkoročnih obaveza iz prethodnih razdoblja te potreba za obrtnim kapitalom nužnim za generiranjem prihoda i dobiti u maloprodaji i pripreme sezone jesen-zima 2019. Najveći dioničar Društva je kroz dodatno davanje beskamatnih pozajmica u prvom polugodištu 2019. dodatno osigurao 15,9 mil. kn, dok je nova poslovna banka osigurala 10 mil. kn (stanje na 31. prosinca 2018. godine je bilo 30,1 mil. kn). Uprava radi i na dugoročnom rješavanju likvidnosti i zaduženosti Društva kroz monetiziranje nekretnina Društva, a u prvom redu nekretnine na lokaciji sjedišta Društva u Varaždinu, ukazuju u Varteksu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.