U Varaždinu predstavljene mogućnosti financiranja za poduzetnice

Napisao/la: -
U Varaždinu predstavljene mogućnosti financiranja za poduzetnice Foto: Prorsus komunikacije / Krešimir Đurić

U organizaciji mreže poduzetnica i poslovnih žena "Women in Adria" te Instituta za razvoj ženskog poduzetništva Adria, danas je u Varaždinu, nakon Zagreba i Splita, održana konferencija "Mogućnosti financiranja za poduzetnice".

O programima i mjera financiranja poduzetnica govorili su Alma Saganić, potpredsjednica Instituta za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria, Ivana Matić, osnivačica mreže poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria, Branka Šaško, v. d. predstojnika Regionalnog ureda Varaždin Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Kristina Androlić, konzultantica, Sanja Mehinović, direktorica regije u Raiffeisen Leasingu, Nikola Gomerčić, direktor regije za poslovanje s pravnim osobama u Raiffeisen banci te Natalija Zastavnik Crnički, direktorica tvrtke Salonize.

konferencija-poduzetnice-2.JPG

Kako je istaknuto, u Varaždinskoj županiji raste broj žena koje se odlučuju na samozapošljavanje. Iako spada među tri županije s najmanjom stopom nezaposlenosti, trenutačno je "na burzi" u Varaždinskoj županiji 3.800 ljudi, od čega većinu čine žene.

- Poduzetnicama na jednom mjestu pokušavamo približiti sve mjere koje je država osigurala za poduzetnice i poduzetnike kako bi u što kraćem vremenu dobile što detaljnije informacije. Naime, mjera ima dovoljno i nije jednostavno povezati i shvatiti koja je za njih najpovoljnija. Na ovakvim radionicama, kroz direktan kontakt, mogu dobiti odgovore na sva svoja pitanja. Na taj im način pomažemo i bitno štedimo vrijeme - kazala je Alma Saganić.

Napomenula je kako pokazatelji za 2016. godinu govore da muškarci dvostruko više ulaze u poduzetništvo nego žene.

- To znači da ženama treba poticaj da bi ušle u poduzetništvo, tim više što su nezaposlene žene starije od 45 godina u nepovoljnijem položaju. One jako teško pronađu posao ako nakon 45. godine dobiju otkaz. Njima je, zapravo, poduzetništvo više izlaz iz situacije u kojoj su se našle, a manje mogućnost da dobro zarade. U tome je i razlika između poduzetnica u Hrvatskoj i u ostatku Europske unije. Zato im i trebamo pomoći kako bi nadvadale tu situaciju u kojoj se nađu nakon 45. godine, a da ne govorimo o starijima od 50 godina koje ostanu bez posla, daleko su od mirovine i nemaju više prihoda - naglasila je Saganić, dodavši kako su mjerama koje se provode posljednjih 4-5 godina mladi izašli iz kritične skupine nezaposlenih.

- Još uvijek ih ima, ali brojke nisu više toliko drastične. Brojke se sada pogoršavaju u dobnoj skupini iznad 45 godina - napomenula je.

Kako bi žene potaknuli na bavljenje poduzetništvom, udruga Institut za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria te mreža Women in Adria pokušavaju dati praktične savjete što napraviti prije pokretanja vlastitog biznisa te kako nakon toga "plivati" u poduzetničkim vodama.

konferencija-poduzetnice-1.jpg

- Uskoro izdajemo i knjigu "Od zaposlenice do poduzetnice" u kojoj pokušavamo objasniti što sve žene trebaju promijeniti u načinu razmišljanja da bi bile uspješne poduzetnice te koje konkretne poslovne poteze trebaju pripremiti da bi njihov poduzetnički projekt bio uspješan. Primjetili smo također da i žene u korporacijama sve češće razmišljaju o poduzetništvu kao o drugačijem načinu života. Naime, korporacije ih vode u jednom smjeru i dosta su iscrpljujuće. Kad imaju svoju obitelj i djecu, poduzetništvo im pruža mogućnost da se bolje organiziraju i usklade svoj privatni i poslovni život - naglasila je Saganić.

Branka Šaško, v. d. predstojnika Regionalnog ureda Varaždin Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, govorila je o aktivnim mjerama zapošljavanja, među kojima je i potpora za samozapošljavanje za koju već nekoliko godina postoji veliki interes i muškaraca i žena.

- Svaka nezaposlena osoba iz evidencije HZZ-a putem ove potpore može osigurati svoju egzistenciju. Potpora iznosi do 35.000 kuna i strogo je namjenska, a poduzetnici moraju biti najmanje godinu dana u radnom odnosu da bi ispunili ugovorne obveze. Ovisno o interesu, varaždinski HZZ svakih tjedan-dva organizira radionice za nezaposlene osobe, na kojima mogu doznati sve o potporama za samozapošljavanje. Interes je dosta veliki, do kraja rujna je više od 330 osoba sudjelovalo na tim radionicama, od čega je oko 40 posto žena, koliko ih je i među 76 zahtjeva za samozapošljavanje odobrenih u ovoj godini. Žene svoje obrte ili tvrtke najčešće otvaraju u tradicionalno "ženskim" zanimanjima, a to su u posljednje vrijeme frizerske i kozmetičke usluge, oblikovanje i njega noktiju, knjigovodstveni servisi, krojački popravci, catering te izrada slastica. Bilo je i neuobičajenih zanimanja kao što je doula, koja trudnicama i rodiljama pruža podršku prije, za vrijeme i nakon poroda - otkrila je Šaško, dodavši da je najčešće riječ o ženama koje su svoj hobi pretvorile u poduzetništvo ili su se, nakon rada u tvrtkama, odlučile osamostaliti.

Među Varaždinkama koje su iskoristile potporu za samozapošljavanje je i Nikolina Flegarić, suvlasnica trgovine zdrave hrane "Zeleni kutak".

konferencija-poduzetnice-4.JPG

- Kad kao žena s 40 i nešto godina završiš na burzi, brzo shvatiš kako postoji mala vjerojatnost da se zaposliš i ostvariš neke svoje ciljeve. Kolegica s kojom se već dugo znam bila je u sličnoj situaciji te su nam na HZZ-u predložili odlazak na radionicu o samozapošljavanju. Odlučile smo krenuti u tu priču, uz potporu za samozapošljavanje, i sve je išlo jako brzo. Dobile smo svaka po 25.000 kuna potpore, što smo iskoristile za opremanje trgovine i troškove otvaranja trgovine. Bez te potpore ne bismo mogle početi - ispričala nam je N. Flegarić, koja je s kolegicom trgovinu u središtu grada otvorila u srpnju prošle godine.

- Bilo nam je teško u početku, ali sada stvari polako sjedaju na svoje mjesto i osjećamo da se sav uloženi trud isplatio - rekla je Flegarić, a za sve koji kreću u poduzetničke vode ima i savjet:

- Treba hrabro napraviti prvi korak. Usto, na HZZ-u se mogu dobiti sve potrebne informacije - kaže ova varaždinska poduzetnica, dok je kao najveću zapreku kod pokretanja posla izdvojila - strah.

- Najveći problem bio je strah hoće li, nakon što pokreneš svoj posao, sve biti u redu i hoćeš li uopće moći podmiriti sve svoje obveze i ostvariti neku zaradu, strah kako doći do kupaca, hoćeš li biti konkurentan. No, sa strpljenjem i upornošću može se uspjeti - zaključila je Flegarić.

Osim HZZ-ovih potpora, na konferenciji su predstavljene i mogućnosti financiranja poduzetništva putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO-a), Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR-a), Raiffeisen banke, Raiffeisen Leasinga, dok je Ivana Matić, osnivačica mreže poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria, predstavila pogodnosti za članice mreže.

konferencija-poduzetnice-3.JPG

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.