U Varaždinu počinju raditi ugostitelji, i to na proširenim terasama!

vv | 3.5.2020. u 10:01h | Objavljeno u Aktualno

Uz Puli i Bjelovar, koji je postao najveći grad u Hrvatskoj bez prireza kojeg su vijećnici prvo smanjili, a prošli tjedan ukinuli nakon skoro dva desetljeća, i Varaždin će biti među prvim gradovima u kojima će se ugostitelji početi raditi na terasama koje će se još i proširiti.

-Grad Varaždin donio je još prije nekoliko dana sve potrebne odluke da se omogući rad ugostiteljima, uz provođenje mjera. Umjesto da se hvalimo kako je prvi krenuo, prvo su pozvani na razgovor ugostitelji i obrtničke udruge te nakon njihovih prijedloga i primjedaba donio odluke s kojima su se ugostitelji složili, izvijestili su iz Grada Varaždina.

Naglašavajući da je na prijemu kod gradonačelnika dogovoreno puno pozitivnih stvari vezano uz ugostiteljstvo, Zvonimir Novak navodi da će se ugostiteljska djelatnost odvijati na gradskim površinama (terasi) i van propisanih gabarita bez sankcija Civilne zaštite te ostaje jedino ograničena samo prethodnim brojem stolova (MTU uvjeti).

-Nema naplate komunalne naknade 4,5 mjeseca, nema naplate najamnine gradskih prostora, nema poreza na potrošnju 3 % do kraja godine, čime se pokazalo i više nego razumijevanje... Tu je i 1000 kn za troškove po mjesecu dok traju mjere, a u najavi je još jedan novi val mjera pomoći poduzetnicima, navodi Novak, koji se nada će da i ostali gradovi slijedili ovaj primjer.

Pozvao je i ostale poduzetnike/obrtnike da se aktiviraju te jave u Grad jer postoji razumijevanje za trenutnu situaciju.

-Ne odgovaraju na pitanja sa "hvala na pitanju, slijedeća 3 tjedna su ključna", već imaju sluha i konkretna rješenja, ukazuje Novak, koji je pohvalio i varaždinski i županijski HOK.
A kada će se otvoriti proširene terase, ovisi o nadležnom uredu Varaždinske županije. Naime, ugostitelj koji zatraži proširenje terase morat će imati dokument o zadovoljenim minimalnim tehničkim uvjetima.