U travnju završavaju radovi od 42 milijuna kuna na energetskoj obnovi Kaznionice Lepoglava Foto: Krešimir Đurić

U travnju završavaju radovi od 42 milijuna kuna na energetskoj obnovi Kaznionice Lepoglava

M.P./Varaždinske vijesti | 11.10.2016. u 12:13h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Radove na energetskoj obnovi objekata u sklopu Kaznionice Lepoglava, koji traju već punih mjesec dana, jutros su obišli ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević te direktor APN-a Goran Bradić.

Energetska obnova Kaznionice drugi je od tri velika projekta energetske obnove zgrada javnog sektora na području Varaždinske županije. Obnova zgrada Sveučilišta Sjever je u tijeku, a pri kraju su i pripreme za početak radova na energetskoj obnovi Opće bolnice Varaždin.

Energetska obnova Kaznionice provodi se temeljem Ugovora za uštedu energije i Ugovora za uštedu vode koji su potpisani u ožujku ove godine. Vrijednost ugovora za energiju je 38.840.801 kuna s PDV-om, a ugovora za vodu 3.017.642 kuna s PDV-om.

- Investicija ukupne vrijednosti 42 milijuna kuna na godišnjoj će razini donijeti uštedu od dva milijuna kuna. Osim što ovime poboljšavamo životne uvjete Kaznionice, podižemo i građevinski sektor, a ispunjavamo i obveze EU o energetskoj učinkovitosti i smanjenju emitiranja CO2. Obzirom da je riječ o kaznionici, projekt se provodi u vrlo složenim okolnostima, no radovi idu prema planu - kazao je Kuščević.

Direktor APN-a Goran Bradić napomenuo je pak kako projekt energetske obnove kaznionice pruža dobar primjer ostalim upraviteljima ustanova.

- Osim kaznionice, obnavlja se i zatvorska bolnica u Zagrebu i ovo je dobar primjer kako poboljšati uvjete zatvorenicima. Ovo je, nakon projekta energetske obnove OB Varaždin vrijednog 85 milijuna kuna, drugi najveći projekt energetske obnove u Varaždinskoj županiji vrijedan 42 milijuna kuna, a treći projekt vrijedan 29 milijuna kuna odnosi se na Sveučilište Sjever - rekao je Bradić.

Pomoćnik ravnatelja kaznionice Ivica Marković i Nikola Funda, direktor tvrtke Funda d.o.o., koja izvodi radove pojasnili su pak što točno uključuje energetska obnova kaznionice.

- Radi se o velikom prostoru koji uz više od 17.000 kvadrata krovova ima i otvorene prostore zbog čega zahtijeva ogromna sredstva za održavanje, ali i potrošnju. Potrošnja struje, vode i plina godišnje predstavlja ogroman financijski teret. Primjerice, ovisno o sezoni, cijena grijanja mjesečno iznosti 400.000 kuna. Osim znatne uštede energije, poboljšat će se uvjeti zaposlenika i zatvorenika, ali i sama stabilnost sustava i postrojenja. Radovi uključuju zamjenu rasvjetnih tijela i vanjske ovojnice, a osim vizualnog dojma, doprinos obnove zasigurno će biti i komfor - istaknuo je pomoćnik ravnatelja kaznionice u kojoj se nalazi 500 zatvorenika i 410 zaposlenika.

Usto, Marković je dodao da se, unatoč radovima, život u kaznionici odvija normalno.

- Svi su odjeli odradili sve potrebne zadaće kako radovi ne bi utjecali na normalno odvijanje poslova, a i investitor je dužan osigurati da njihova aktivnost ne utječe na naše aktivnosti. No, poduzimamo sve mjere da na bilo koji način ne dovedemo pitanje sigurnosti - poručio je Marković.

Direktor tvrtke Funda d.o.o. kazao je pak kako su u stalnom kontaktu sa službama kaznionice kako bi projekt završio na vrijeme.

- U mjesec dana napravili smo već puno toga i mislim da će krajem travnja biti gotov kompletni projekt. Najvažniji dio radova uključuje obnovu kotlovnice koja će, nadamo se proraditi s 30. studenim. Umjesto plina, ubuduće će se koristiti drvena sječka - naveo je Funda.

ministar

ministar2

 ministar3

ministar4

ministar5

ministar6