U dvije godine projekta "Zeleno želimo" ostvareno 8.000 više turističkih posjeta

Napisao/la: -

U palači Herzer u četvrtak, 13. veljače, obilježen je završetak dvogodišnjeg projekta "Zeleno želimo" u kojem su surađivali partneri u području turizma, kulturne i prirodne baštine s područja Slovenije i Hrvatske.

Projekt pod punim nazivom »Povezivanje zelene turističke ponude zaleđa s registriranom prirodnom i kulturnom baštinom« izvodio se od rujna 2017. na prekograničnom području Slovenije i Hrvatske, na području općina Dobrovnik i Veržej na slovenskoj strani i gradova Varaždin i Ludbreg na hrvatskoj strani. Projekt se zaključuje s krajem veljače ove godine.

- Ludbreg je poznat po kreativnosti i marljivosti svojih stanovnika pa smo se s veseljem uključili u ovaj projekt - rekao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, koji je na konferenciju u Herzericu došao s predstavnicima Udruge "Žene iz centra svijeta".

Cilj projekta bila je promocija kulturne i prirodne baštine krajeva uključenih u projekt.

DSC_2897.jpg

- Proizvodi domaćih obrta, kvalitetni proizvodi ruralnih područja, prvorazredna gurmanska ponuda i zanimljivi običaji čine ponudu čiji potencijali do početka provedbe projekta Zeleno želimo nisu bili
dovoljno iskorišteni. Turizam se sastoji od priče, emocije i doživljaja. Ponuđači nisu u dovoljnoj mjeri nudili usluge i proizvode kroz povezanu turističku ponudu, kroz storyetlling. Većina uključenih područja bila je slabije prepoznata. Ponuđači nisu bili dovoljno osposobljeni za promociju i prodaju. Područje je u tim okolnostima propustilo brojne prilike uključivanja baštine i zanimljivih proizvoda iz zaleđa u zajednički turistički sadržaj. Stoga je glavni cilj projekta bio osmisliti i implementirati nove turističke sadržaje na temelju aktivnog uključivanja baštine povezane sa sadržajima iz zaleđa, i ciljnim skupinama omogućiti nove doživljaje. Promjena koju smo postigli je doprinos većoj privlačnosti prekograničnog područja zbog novih turističkih proizvoda uključenih u baštinu i njihova povezanost sa sadržajima iz zaleđa - ističe se u projektu koji je donio i neke konkretne rezultate, a oni se ponajviše ogledaju u većem broju posjetitelja, i to na obje strane, slovenskoj i hrvatskoj, te je uspostavljen novi, zajednički turistički brend «Kultnatura«. U jačanje kapaciteta uključeno je 232 osobe iz obje države. 

Na lokacijama baštine tijekom trajanja projekta bilo je 8.000 više posjeta, a na području baštine općina Veržej i Dobrovnik te grada Ludbrega realizirane su tri infrastrukturne investicije manjeg opsega. 

- Inovativnost projekta vidi se u zajedničkom proizvodu, brendu Kultnatura, koji je sastavljen od četiri različita mikroproizvoda: Priroda i kretanje, Rukotvorine, Gastronomija i Vino. Oni čine jedistvenu cjelinu sa sadržajem, koji se u velikoj mjeri pokazao kao zanimljiv za širu populaciju. Posjetiteljima se na taj način nude različiti i zanimljivi sadržaji dok dugoročno sudjelovanje pridonosi korisnoj razmjeni iskustva, povećanju posjete turista, razvoju turističke ponude i povećanju kvalitete turističkih proizvoda - ističe se u projektu.

DSC_2888.jpg

U projektu "Zeleno želimo" sudjelovali su Poljoprivredno šumarski institut Murska Sobota (kao nositelj projekta), Institut za napredne tehnologije i održivi razvoj - ITC Murska Sobota, Ustanova Marianum Veržej, Zavod za zaštitu okoliša i turizma Dobrovnik, Grad Ludbreg, Hrvatska gospodarska komora – županijska komora Varaždin i Turistička zajednica grada Varaždina.

Pridruženi partneri su Općina Veržej, Općina Dobrovnik, Grad Varaždin i Turistička zajednica grada Ludbrega. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 836.515 eura, od čega je 711 tisuća osigurano iz EU izvora.

DSC_2870.jpg

DSC_2871.jpg

DSC_2874.jpg

DSC_2885.jpg

DSC_2865.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.