U Donjem Kraljevcu 3. i 4. studenoga 12. međunarodni Voćarski sajam

Varaždinske vijesti | 2.11.2017. u 12:06h | Objavljeno u Aktualno

Uz geslo „Slatke tajne voća i voćnih prerađevina“, u petak, 3. i subotu 4. studenog, u Donjem Kraljevcu će se održati 12. međunarodni Voćarski sajam.

U tamošnjoj sportskoj dvorani dvodnevni sajam na jednom će mjestu okupiti mnogobrojne hrvatske proizvođače jabuke, logistike za voćarstvo, uz ovogodišnju novinu - mnogobrojne pivovare i proizvođače voćnih vina, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH, Hrvatske gospodarske komore i Međimurske županije te u organizaciji Općine Donji Kraljevec i Centra dr. Rudolf Steiner.

Okosnica sajma, uz samu svečanost otvaranja manifestacije u petak od 11 sati, bit će i okrugli stol, uz temu „Novi tipovi operacije unutar ruralnog razvoja koji se tiču poljoprivrede, okoliša i klimatskih promjena“.

1

Ovo najveće regionalno okupljalište koje će ponuditi niz predavanja, veliki izložbeni prostor, stručne skupove, radionice i degustacije s aktualnim temama iz domene voćarstva na konferenciji za medije najavili su ispred Organizacijskog odbora načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, te Dijana Posavec, ravnateljica Centra Dr. Rudolf Steiner, uz pročelnika UO za gospodarstvo Međimurske županije Darka Radanovića.

- Uz sve probleme, ponajviše elementarne nepogode koje su ove godine prošli naši poljoprivrednici i voćari, veseli što su se u velikom broju odlučili odazvati i ovogodišnjem sajmu, koji će im poslužiti za promociju proizvoda koji su itekako kvalitetni. Ove nas godine očekuje mnogo novina, ne sumnjam kako će biti koristan našim izlagačima, proizvođačima, ali i posjetiteljima. Međimurska županija se i ove godine uključila sa svojim resursima, ne samo kroz financijsku potporu nego i logističku potpor,u i ja samo koristim priliku da pozovem sve naše proizvođače, izlagače i posjetitelje sljedeći vikend na Voćarski sajam - u uvodu je rekao pročelnik, a načelnik se nadovezao kako je nekada naglasak bio isključivo na voću, dok se danas ujedno izlažu proizvodi voća.

- Ovog trenutka tema našeg okruglog stola ujedno je jedna od najaktualnijih tema, iskorištavanje sredstava Europske unije uz predavanje gosta iz Slovenije dr. Petra Zadravca koji će iznijeti probleme koji su bili u Sloveniji i koje bi mi trebali izbjeći kod korištenja EU fondova - objasnio je načelnik i zahvalio stručnom timu sajma na organizaciji i doprinosu.

Centar dr. Rudolf Steiner od samih je početka bio uključen u organizaciju i pomagao je u realizaciji Voćarskog sajma, tako da sada nastavlja tradiciju započetu prije 10-ak godina.

- Dokaz da smo pogodili temu s voćnim vinima je činjenica da su nam se ove godine priključili i pivovari, mali hrvatski proizvođači koji imaju udio voća u svojim pivima. I oni će isto tako imati svoje ocjenjivanje, kao i vinari - rekla je ravnateljica Centra te naglasila kako se očekuje sudjelovanje predstavnika Ministarstva turizma te ujedno i dolazak ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

I ove su se godine uključile i škole, kuhari s kulinarskim radionicama, a promovirat će se i degustirati prvo hrvatsko bio pivo, Steinerovo pivo i Steinerov kolač.

- Fokus nam je na proizvođačima, eko proizvođačima i na biodinamičkim proizvođačima. Ovogodišnjim odazivom izlagača smo i više nego zadovoljni, ponovo imamo više izlagača nego prošle godine, njih oko 100 - dodala je.

Poljoprivreda u Međimurju ima dugogodišnju tradiciju, posebice kada se radi o uzgoju voća, te ujedno kako se skoro trećina hrvatske jabuke proizvede upravo upravo u Međimurju. Međunarodna komisija odradit će ocjenjivanje vina ovaj četvrtak, dok će priznanja najuspješnijim voćnim vinarima biti dodijeljena prilikom svečanosti otvaranja.

Svi su pozvani na ovogodišnji Voćarski sajam, koji će oba dana biti otvoren od 9 do 19 sati, ulaz je za sve posjetitelje besplatan.