U bocama s hrvatskim etiketama inspekcija pronašla vino iz Makedonije, Italije i Čilea Foto: ilustracija

U bocama s hrvatskim etiketama inspekcija pronašla vino iz Makedonije, Italije i Čilea

Varaždinske vijesti | 2.8.2020. u 18:46h | Objavljeno u Aktualno

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata sudjelovala je u velikoj akciji Europola i INTERPOL-a OPSON 2020 koja je bila usmjerena na trgovinu krivotvorene i nedostatno kvalitetne hrane i pića.

Tijekom akcije, u razdoblju od 20. siječnja do 16. ožujka 2020. godine, poljoprivredna inspekcija je obavila ukupno 275 inspekcijskih nadzora kontrole označavanja vina i jakih alkoholnih pića stavljenih na tržište.

Prilikom obavljanja tih nadzora kod pet kontroliranih subjekata utvrđena je zlouporaba korištenja hrvatskih tradicionalnih izraza; kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i to na vinima koja nisu hrvatskog porijekla nego podrijetlom iz Italije (dva vina), Sjeverne Republike Makedonije (jedno vino) i iz Čilea (dva vina).

Kako napominju iz Državnog inspektorata, navođenje tradicionalnih izraza propisano je isključivo za hrvatska vina člankom 2a., Prilogom 12., 15. Pravilnika o zaštićenim oznakama izvornosti i zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla, tradicionalnim izrazima i označavanju vina.

- S obzirom na to da se na policama trgovina cijeloga svijeta može naći krivotvorene i nedostatno kvalitetne hrane i pića, a sve veća prodaja takvih, potencijalno opasnih proizvoda putem interneta predstavlja prijetnju za javno zdravlje ovu akciju su podržale 83 zemlje. Poljoprivredna inspekcija Državnog Inspektorata u akciji je sudjelovala u okviru svoje nadležnosti u dijelu koji se odnosio na vina i jaka alkoholna pića - priopćio je Državni inspektorat.

Unatoč pandemiji COVID-19 u svim zemljama je ukupno provedeno 26.000 nadzora. Kao rezultat toga zaplijenjeno je oko 12.000 tona ilegalnih i potencijalno štetnih proizvoda u vrijednosti od oko 28 milijuna eura.

Akciju OPSON su podržali Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), Europska komisija i Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO).