Nakon 2 godine istraživanja Čateks prvi u Europi proizveo specijalnu tkaninu za vojsku

V.V./Businessin.hr | 15.5.2017. u 11:46h | Objavljeno u Aktualno

Tvrtka Čateks prva u Europi proizvela tkaninu za specijalne vojno-policijske namjene koristeći revolucionarno T420HT vlakno Cordure® čija svojstva i performanse su kako kažu uspjeli čak i udvostručiti, piše Businessin.hr.

Također, po prvi puta u povijesti Hrvatske studiozno je, analitički i s velikom pozornošću na detalje dizajnirana prikrivna šara (kamuflaža) uz potpuno drugačiji pristup, jedini takav u svijetu.

Prikrivnost su prilagodili modernom načinu ratovanja i u tom segmentu postigli su veliku razliku u odnosu na postojeću kamuflažnu tkaninu.

Pismo namjere i okvirni pregovori za pilot projekt za implementaciju nove kamuflaže već su pokrenuti sa MORH-om, a sudjelovanje na nedavnom sajmu ASDA u Splitu učinio je taj projekt još vidljivijim i time ujedno dodatno učvrstio cilj i viziju budućnosti tvrtke. Takvu viziju potvrđuje suradnja s zemljama EU, a od nedavno proizvode i tkaninu za vojsku Litve.

no melt no drip 5911ae0c6c5d7

Davor Sabolić, direktor/Uprava Čateksa, ističe da je tvrtka ujedno i jedno od najstarijih tekstilnih poduzeća u jugoistočnom dijelu Europe, a da posljednjih godina pokazuje tehnološku i financijsku stabilnost na način da aktivno ulaže u tehnologiju i stručan kadar.

- S obzirom na poziciju u nabavno-opskrbnom lancu, od Čateksa se i prirodno očekuje da preomovira nova rješenja, inovacije i novitete u području tkanina, dorade tkanine i izrade novih kamuflažnih prijedloga. Upravo to smo i napravili na ASDA 2017. Sa 63% udjela izvoza u ukupnim prihodima i taj odnos, kao i ukupni promet izvoza raste iz godine u godinu. Trenutno zapošljavamo 340 ljudi uz aktivan plan zapošljavanja stručnog kadra i edukacije vlastitog očekujemo da ćemo se etablirati još jače i na inozemnom tržištu. Prošavši najmanje četiri velike tekstilne krize Čateks je opstao, adaptirao se potražnji tržišta i stvorio respektabilno ime u EU i istočnim zemljama dok kontinuirano radimo na akviziciji novih tržišta. Poslujemo s gotovo svim zemljama Europske unije kao i ostalim zemljama van Europe, primjerice Kuvajtom.

a2 4 5911b2d7b3eec

- Nastupom na sajmu ASDA sajmu možemo biti vrlo zadovoljni s obzirom na posjećenost našeg sajamskog mjesta. Cilj tog nastupa bio je prezentirati mogućnosti tvrtke, kao i prikazati novi razvoj u materijalima za specijalne namjene koji će sigurno biti i novi standard u narednim godinama. Također, osim kontakata iz regije dobili smo i vrlo dobre kontakte iz Saudijske Arabije, Katara i Iraka. Uz već postojeće poslove koje imamo u Kuvajtu, smatramo da bi mogli povećati našu poslovnu aktivnost upravo u tim zemljama. - istaknuo je Davor Sabolić.