Turističkoj zajednici Međimurske županije vrijedno međunarodno priznanje u Švicarskoj

V.V. | 14.11.2016. u 11:40h | Objavljeno u Aktualno

U sklopu svečanog otvaranja međunarodnog sajma turizma IViaggiatori u švicarskom Luganu, Međimurskoj županiji i Turističkoj zajednici Međimurske županije uručena je vrijedna Švicarska turistička nagrada (The Swiss Tourism Award - STA).

Riječ je o nagradi koja predstavlja etablirano međunarodno priznanje te koja za cilj ima promicanje kvalitetnog turizma, zaštitu i pozicioniranje prirodne i kulturne baštine zemalja, poticanje konkurentnosti i izvrsnosti u standardima usluga i proizvoda te pružanje mogućnosti prezentiranja osobitih odredišta švicarskoj javnosti.

Potencijal kontinentalnog turizma

Iskrene čestitke Međimurskoj županiji i TZ-u Međimurske županije uputio je i direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić naglasivši kako ova nagrada ukazuje na potencijal kontinentalnog turizma u Hrvatskoj.

- Švicarska turistička nagrada je prije svega pokazatelj kako se u Međimurju kvalitetno upravlja turizmom. Siguran sam da ovo međunarodno priznanje predstavlja veliku satisfakciju za sve međimurske turističke djelatnike, ali i motiv za daljnje aktivnosti. Također, želim naglasiti kako je ovo također jedan od pokazatelja velikog turističkog potencijala hrvatskog kontinenta općenito, a kojeg sve više prepoznaju i strani turisti - poručio je direktor Ivičić.

Prestižnu nagradu primio je direktor TZ Međimurske županije Rudi Grula koji je istaknuo važnost ovog uspjeha za Međimurje.

- Ova nagrada je rezultat snažne i odlične sinergije među svim dionicima koji svojim radom doprinose razvoju ponude Međimurja kao integralne i održive turističke destinacije, počevši od Međimurske županije, preko Toplica Sv. Martin pa sve do najmanjih turističkih ponuđača. Tu je i naša turistička zajednica koja svoju ulogu destinacijske menadžment organizacije savjesno i stručno vrši već desetak godina inzistirajući upravo na kvaliteti i održivosti. Sve to daje rezultate koji se sada prepoznaju i u međunarodnim okvirima - naglasio je Grula.

Održivi oblici turizma

Predsjednik Znanstvenog odbora Švicarske turističke nagrade Marco Pion prilikom uručivanja nagrade rekao je da Međimurje predstavlja regiju koja u razvoju turizma primjenjuje najviše kvalitativne standarde.

Švicarska turistička nagrada dodjeljuje se od 2006. godine i to destinacijama s izvrsnom reputacijom na Internetu. Naglasak je na destinacijama koje promiču održive oblike turizma i koje su alternativa tradicionalnom masovnom turizmu.

Proces nagrađivanja se vrši korištenjem inovativne tehnologije, odnosno korištenjem posebne kompjuterske aplikacije „Web2rism“ razvijene od strane Sveučilišta u Luganu. Tako se u samom procesu identificiraju odredišta koja su prepoznata od strane internetskih korisnika i drugih web portala širom svijeta kao mjesta koja odgovaraju posebnim kriterijima kvalitete.