Ovog vikenda prvi veći dolazak turista: čega se sve moraju pridržavati iznajmljivači apartmana? Foto: Ilustracija/Pixabay

Ovog vikenda prvi veći dolazak turista: čega se sve moraju pridržavati iznajmljivači apartmana?

IHR/Varaždinske vijesti | 24.5.2020. u 09:22h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što su otvorene granice nakon mjera uvedenih zbog koronavirusa i jučerašnjih prvih gužvi na graničnim prijelazima sa Slovenijom, turisti polako dolaze u Hrvatsku. Osim vlasnika apartmana na moru i plovila, očekuje se da će narednih tjedana oživjeti i turizam na kontinentu, no iznajmljivači apartmana i hoteli moraju se pridržavati preporuka HZJZ-a, koje je Turistička zajednica Varaždinske županije objavila i na svojim internet stranicama.

Prema tim preporukama tijekom boravka u hotelu ili apartmanu posjetitelji se moraju pridržavati mjere fizičke udaljenosti od 1,5 metra u odnosu na druge posjetitelje izuzev ako se radi o članovima iste obitelji ili skupine, a na ulazima, pultovima i recepcijama moraju biti postavljena dezinfekcijska sredstva, te po mogućnosti fizičke barijere. Sobe gostiju moraju se redovito prozračivati, a pultovi redovito dezinficirati. I na recepcijama se trebaju poštivati mjere fizičke udaljenosti, a duljinu trajanja odjave i prijave gostiju svesti ispod 15 minuta.

Potrebno je provoditi pojačano čišćenje, dezinfekciju i prozračivanje sanitarnih prostorija svaka dva sata, a po potrebi i češće, te se preporučuje korištenje jednokratnih papirnatih ručnika te drugih jednokratnih materijala. Također, sve površine koje su došle u kontakt s gostom, primjerice noćni ormarići, stol i stolice, telefon i daljinski upravljač moraju se čistiti prikladnim dezinfekcijskim sredstvom, a kod promjene posteljine čista i prljava posteljina moraju se čuvati odvojeno, s time da se korištena posteljina mora čuvati u zatvorenom spremniku.

Zaposlenici koji ulaze u sobe gostiju trebaju imati osiguranu zaštitnu opremu, preporučuje se mjerenje temperature svakodnevno prilikom dolaska na posao i, ako je moguće, organizirati rad dvokratno tako da između prve i druge smjene bude barem sat vremena razmaka, koji će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju površina tijekom rutinskog čišćenja.

Treba provjeriti pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju natkrivenih bazena, a preporučuje se i pojačana ventilacija hotelskih prostora primjerice broja ventilacija, povećanjem postotka vanjskog zraka koji cirkulira u sustav. U hotelima i apartmanima koji imaju bazene potrebno je odvojiti ležaljke koje koriste gosti, osim ako se ne radi o članovima iste obitelji, a ležaljke je potrebno dezinficirati nekoliko puta dnevno.

Označeno u