TEHNOLOŠKI PARK VARAŽDIN U novoj zgradi otvoreno 26 ureda koji su popunjeni u samo dva tjedna

Igor Čolaković | 28.9.2020. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Tehnološki park Varaždin, jedan od vodećih tehnoloških parkova u našoj zemlji, ovoga je ljeta završio projekt dogradnje i opremanja novih prostora. Zahvaljujući ovom proširenju značajno je povećana kvaliteta infrastrukture i sadržaja koji TP Varaždin nudi svojim stanarima - tvrtkama koje većinom posluju u IT sektoru.

- S dizajnom ovoga projekta počeli smo 2016. godine, kada smo zatražili i financiranje od Europske unije. Dobili smo stopostotno financiranje za cijelu financijsku konstrukciju od 16,5 milijuna kuna. Ona je obuhvaćala rekonstrukciju zgrade i njeno opremanje, namještanje dijela ureda i takozvani makerspace, prostor za one koji se žele baviti i proizvodnjom, koji je sada u završnoj fazi uređenja i opremanja. Glavni projekt je radila tvrtka - Zelena gradnja, izvedbeni projekt arhitektonska tvrtka Studio Nexar, a građevinske radove izvela je tvrtka MIPCRO iz Ivanca, koja se pokazala kao vrlo pouzdan partner. Gradnju smo započeli sredinom 2019. godine, a završili smo je za godinu dana. No, nismo ostali u planiranom financijskom okviru, stoga što su građevinski radovi u te tri godine značajno poskupjeli, pa smo planirani budžet za građevinske radove premašili za 2,5 milijuna kuna. Taj iznos bi trebao sufinancirati Grad Varaždin, s obzirom da je zgrada Tehnološkog parka u njegovom vlasništvu -istakno je Karlo Kukec, vršitelj dužnosti direktora Tehnološkog parka Varaždin.

S ovom dogradnjom ukupna površina varaždinskog Tehnološkog parka povećana je za 500 četvornih metara, a u tom moderno opremljenom i uređenom prostoru, koji je u cijelosti prilagođen i osobama s invaliditetom, u 26 novih ureda već posluju novi stanari.

- Gledamo li isključivo nove kvadrate to i nije neko značajno proširenje, no ono je značajno u smislu kvalitete i sadržaja koje nudi nova infrastruktura. Među njima su i neki sadržaji koji se možda čine banalni, kakvi su na primjer, zajedničke kuhinje ili prostori za neformalna druženja, koji su se pokazali jako važni temeljem našeg desetgodišnjeg iskustva. Upravo su formalna i neformalna druženja tvrtki - stanara vrlo bitna za cijelu zajednicu. Većina novih tvrtki koje dolaze u Tehnološki park njegovu najveću vrijednost prepoznaju upravo u takvoj zajednici. U tom je smislu jako važan i - makerspace, koji je pred završetkom, a čije će opremanje koštati oko 1,5 milijuna kuna. U njemu će tvrtkama koje posluju u Tehnološkom parku biti na raspolaganju 3D printeri, 3D skeneri, laserski rezači, CNC strojevi, oprema za obradu metala i drva,koji će biti platforma za prototipiranje i proizvodnju malih serija. Dakle, ovim proširenjem dobili smo prije svega na kvaliteti našeg tehnološkog parka - naglasio je čelni čovjek varaždinskog Tehnološkog parka.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...